3 miejsce w MP Sommelierów dla Andrzeja Strzelczyka

Newsy

3 miejsce w MP Sommelierów dla Andrzeja Strzelczyka

16 listopada 2011

4 i 5 listopada br. w Centrum HoReCa Makro w Warszawie odbyły się XI Mistrzostwa Polski Sommelierów organizowane przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Andrzej Strzelczyk po raz czwarty z rzędu reprezentował Mamaison Hotel Le Regina Warsaw i zdobył trzecie miejsce.

Mistrzostwa są stałym punktem w kalendarzu imprez branżowych w Polsce. Od kilku lat mają podobną formułę: w piątek uczestnicy piszą test sprawdzający ich wiedzę teoretyczną, a w sobotę finałowa trójka wykonuje zadania praktyczne. Andrzej Strzelczyk, pracujący w restauracji La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, zdobył w sobotę 194,31 punktów i zajął zaszczytne trzecie miejsce, udowadniając jednocześnie, że od wielu lat jest w polskiej czołówce sommelierów. Zwycięzca uzyskał 200,08, zaś Wice Mistrz 197,54 punkty, co bez wątpienia świadczy o wysokim i wyrównanym poziomie wszystkich trzech finalistów.

Do zadań, z jakimi przyszło się zmierzyć sommelierom, należały: serwowanie szampana, rekomendacja menu Szefa Kuchni i dobór win do dań, dekantacja wina, opisowa degustacja dwóch win oraz pięciu destylatów, a także poprawienie karty win. Dwie ostatnie konkurencje okazały się dla finalistów największymi wyzwaniami. Wśród destylatów znalazły się: Wyborowa Klapsa Pear, beczkowana grappa Dolce Vite, likier pomarańczowy De Kuyper Triple Sec, burbon Evan Williams oraz brandy de jerez Sanchez. Sommelierzy musieli się także wykazać dokładną znajomością win z regionu Bordeaux, którego dotyczyła karta win. Pojawiły się tam bowiem i zwykłe literówki, i braki w nazwach posiadłości, a także pomieszane apelacje i pozycje w klasyfikacji grand cru classé.

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich powstało w 2000 roku i zrzesza około 50 pasjonatów i propagatorów wiedzy na temat win. Należy do światowego związku sommelierskiego L’Association de la Sommellerie Internationale – ASI. Celem stowarzyszenia jest integracja środowiska sommelierskiego, edukacja, podnoszenie kompetencji zawodowych oraz kreowanie kultury wina w polskiej gastronomii. Dąży także do prawnego uznania i zalegalizowania zawodu sommeliera w Polsce.