Waldemar Hołówka i Wojciech Harapkiewicz oraz Kompleks Dworzysko Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju zapraszają 24 czerwca do Dworzyska w Szczawnie Zdroju, gdzie odbędzie się 3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.
Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni. Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Uczestnicy Festiwalu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.
Festiwal nominowany jest w 2017 r. do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.
Wszystkie zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 maja adres: w.holowka@holsongroup.eu oraz wojciechharapkiewicz@wp.pl.
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt Wojciech Harapkiewicz 607 607 155 lub Waldemar Hołówka 609 548 355.
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Festiwalu podana zostanie do publicznej wiadomości do dnia 03 czerwca.
Przedmiotem Festiwalu jest przystawka i danie główne. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego (jeleń i topinambur) i 8 porcji przekąski (przepiórka i rokitnik).
Wyniki Festiwalu zostaną ogłoszone publicznie w dniu konkursu podczas Gala Dinner. Organizator Festiwalu na podstawie łącznej ilości punktów ocen Jury Profesjonalnego przyzna:
I miejsce – Statuetka ,Dyplom, Czek o wartości 5 000 zł, nagrody od Sponsorów
II miejsce – Statuetka , Dyplom, Czek o wartości 3000 zł, nagrody od Sponsorów
III miejsce – Statuetka, Dyplom, Czek o wartości 2000 zł, nagrody od Sponsorów
Zwycięzcy Festiwalu otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1800 zł brutto.
Zarys Programowy Festiwalu
• Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu (z piątku na sobotę)
• Jarmark produktów regionalnych– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych, degustacje wyrobów z dziczyzny
• Konkurs nalewek
• Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy.
• Pokaz wędzenia metodami tradycyjnymi,
• Kulinarne warsztaty dla dzieci – Łukasz Konik
• Pokazy Kulinarne Szefów Kuchni z uczniami z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Palucha `
• Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:
przekąska – „pióro”- przepiórka
danie główne – „gruby zwierz” – comber z jelenia.