3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Wydarzenia

3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

23 czerwca 2017

Waldemar Hołówka i Wojciech Harapkiewicz oraz Kompleks Dworzysko Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju zapraszają 24 czerwca do Dworzyska w Szczawnie Zdroju, gdzie odbędzie się 3. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni. Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej. Przedmiotem konkursu jest przystawka i danie główne. Każda ze startujących ekip przygotowuje 8 porcji dania głównego (jeleń i topinambur) i 8 porcji przekąski (przepiórka i rokitnik). Wyniki zostaną ogłoszone publicznie w dniu konkursu podczas Gala Dinner. Zwycięzcy otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2017 oraz nagrodę pieniężną w wysokości 1800 zł brutto.
 

Zarys Programowy Festiwalu
 
•  Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
• „Jarmark produktów  regionalnych ”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , degustacje wyrobów z dziczyzny
• Konkurs nalewek
• Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej  – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy.
• Pokaz wędzenia metodami tradycyjnymi,
• Kulinarne warsztaty dla dzieci – Łukasz Konik
• Pokazy Kulinarne Szefów Kuchni z uczniami z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły  Zawodowej im. Stanisława Palucha `
• Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle  „Wielkie łowy”: 
– przekąska – „pióro”- przepiórka
– danie główne – „gruby zwierz” –  comber z jelenia
 
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej. 
 
23 czerwca 2017 roku –  PIĄTEK
 

od godz. 14:00 – Kompleks Dworzysko – zakwaterowanie uczestników Konkursu
od  godz. 16:00 do 18:00 – Hotelu Dwór Idy w Kompleksie Dworzysko – Biuro Festiwalu w (obsługa biura Piotr Szczygielski)
godz. 18:00 – Sala Balowa Restauracji Babinicz – Kompleks Dworzysko – odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie omówienie regulaminu
losowanie numerów startowych
godz. 19:30 – zapoznanie uczestników z produktami obowiązkowymi (comber z jelenia, przepiórka, rokitnik, topinambur, Kruszwica Olej z esencją masła)
– wydawanie uczestnikom produktów obowiązkowych (zgodnie z wcześniejszym zamówieniem)
godz. 20:00 – Sala Balowa Restauracja Babinicz – kolacja 
godz. 21:00 – Sala Myśliwska Restauracja Babinicz – robocze spotkanie przedstawicieli organizacji Kulinarnych Kraju – temat spotkania „Rola i wpływ Organizacji Kulinarnych na edukację polskich kucharzy” 
godz. 22:00 – Nocne zwiedzanie Zamku Książ – dla zainteresowanych – zapisy przy przyjeździe

 

24 czerwca 2017 roku –  SOBOTA
od godz. 07:00 do 10:00 – śniadanie / w miejscu zakwaterowania/
godz. 08:30 – Namiot konkursowy za restauracją Babinicz
przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich
przedstawienie składu sędziowskiego
przedstawienie startujących ekip 
godz. 08:45 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej 
od  godz. 09:00 do 15:00 – KONKURS KULINARNY
od  godz. 11:00 do 15:00 – Namiot konkursowy – Konkurs na najlepszą nalewkę (Jury: Agnieszka Glamowska, Agnieszka Hajbura, Marek Fedoruk)
od  godz. 12:00 do 17:00 – pokazy kulinarne połączone z degustacją ;
Przy Namiocie Konkursowym  – pokazy Kuchni molekularnej – Firma COLORFOOD

 

Sala Szkoleniowa Babinicz 
Paweł Serafin   –  Łosoś Jurajski – Firma Makro Cash and Carry Sp. Z.O.O
Łukasz Konik  –  kulinarne warsztaty dla dzieci – główny składnik Lody Koral
Monika Ignaciuk  –  pokaz Kulinarny „Desery” – użycie oleju z esencją masła Kruszwica
Wojciech Harapkiewicz  –  nowoczesna kuchnia w oparciu o produkty marki PROVINCJA oraz SOLIGRANO
Zofia Ziemkiewicz  –  zioła i kwiaty jadalne w kuchni – Firma Lawenda
Tomasz Czarnecki  –  pokaz kuchni francuskiej
Jerzy Czapla  – pokaz sztuki barmańskiej
Łucja Serafin  –  Fabryka Kulinarnych Inspiracji – słodkie warsztaty dla dzieci – dekorowanie babeczek deserowych
Zuzia Harapkiewicz – Master Chef Junior – słodkie warsztaty dla dzieci – dekorowanie babeczek deserowych
Krzysztof Zimnocha  –  pokaz Kulinarny – ryby i owoce morza
Paweł Serafin   –  kurczak zagrodowy – Firma Makro Cash and Carry Sp. Z.O.O
 
od  godz. 12:00 do 17:00 – Sala Balowa Restauracji Babinicz – LUNCH (dla uczestników Festiwalu)
godz. 16:00 – Sala Konferencyjna – Biuro Dworzysko – odprawa po Konkursie
odprawa z Jury
odprawa z uczestnikami
godz. 19:30 – Przemarsz uczestników, jurorów i gości z Kompleksu Dworzysko do Białej Sali
godz. 20:00 – BIAŁA SALA – GALA DINER – prowadzący Rafał Pawłowski
ogłoszenie wyników konkursów
Pokaz Kuchni molekularnej COLORFOOD
Konkurs z nagrodami
Koncert zespołu COLD SHOT
zabawa taneczna

 

25 czerwca 2017 roku –  NIEDZIELA
od godz. 07:30 do 11:00 – śniadanie w miejscu zakwaterowania
do godz. 12:00 – wymeldowanie i wyjazd ekip i gości 
 

JURORZY:
 
Waldemar Hołówka  – Przewodniczący Jury
Wojciech Harapkiewicz – Koordynator konkursu
Tomasz Jakubiak  – V-ce Przewodniczący Jury
Piotr Szczygielski  –  Sekretarz Jury
Łukasz Konik  –  Strażnik Czasu
Grzegorz Parczewski  –  Jury Degustacyjne
Dmyterko Adam – Jury Degustacyjne
Jacek Jakubczak  – Jury Degustacyjne
Artur Musztyfaga  –  Jury Degustacyjne 
Mariusz Pieterwas – Jury Degustacyjne
Tomasz Czarnecki – Jury Degustacyjne
Jean Bos  – Jury Degustacyjne
Stefan Birek  –  Jury Degustacyjne
 
 
Kapituła III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej po dokonaniu preselekcji zgłoszeń konkursowych zakwalifikowała następujące ekipy ;
 
1. DAMIAN KOLASA , BARTŁOMIEJ  PAGACZ -MŁODE WILKI Z MIASTA ŁODZI  
2. ŁUKASZ KARNASIEWICZ ,  ADRIAN BOCZAR –   RESTAURACJA NAFTAYA – KROSNO     
3. RAFAŁ GRZEGORZAK , PAWEŁ KAMIŃSKI  – HOTEL SPA DR IRENA ERIS – POLANICA ZDRÓJ
4. KAMIL MAMERSKI, MICHAŁ CHILIŃSKI – RESTAURACJA DOBRE SMAKI  –  DUSZNIKI ZDRÓJ
5. JACEK STACHURSKI , MACIEJ GRAMS – FILHARMONIA SMAKU  – ŁÓDŹ
6. WALDEMAR TRZCIOŁEK , ARTUR ANTKOWIAK – HOTEL OSTOJA CHOBIENICE – SIEDLCE
7. WOJCIECH  KOTULA,  ŁUKASZ CZEKAJ – RESTAURACJA „ORANŻERIA”  –  RZESZÓW
8. DOMINIK KARPIK , MAGDA STOLC – RESTAURCJA MERCATO HILTON – GDANSK
9. JAREK  OWCZARCZYK , ŁUKASZ ANDRUSZKIEWICZ – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA
 
EKIPY REZERWOWE ; 
1. TOMASZ WENCEK, SŁAWOMIR TARASZKA – BISTRO DINETTE  – WROCŁAW
2. MARTYNA RUSIN , SEBASTIAN STELWAG – ZIELNIK  BISTRO – KATOWICE
O ewentualnej możliwości startu w konkursie ekipy rezerwowe zostaną powiadomione w dniu 21-06-2017 r.

Wsparcie merytoryczne: Klub Szefów Kuchni  www.fundacja-ksk.pl  
 
Kontakt : 
Waldemar Hołówka –  Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 609 548 355 
HOLSON GROUP – Właściciel 
 
Wojciech Harapkiewicz – Klub Szefów Kuchni – 607 607 155