• „Jarmark produktów regionalnych ”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , degustacje wyrobów z dziczyzny
• Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy.
• Pokazy Kulinarne Szefów Kuchni z uczniami z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej im. Stanisława Palucha `
• Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
od godz. 14:00 – Kompleks Dworzysko – zakwaterowanie uczestników Konkursu
od godz. 16:00 do 18:00 – Hotelu Dwór Idy w Kompleksie Dworzysko – Biuro Festiwalu w (obsługa biura Piotr Szczygielski)
godz. 18:00 – Sala Balowa Restauracji Babinicz – Kompleks Dworzysko – odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie omówienie regulaminu
losowanie numerów startowych
godz. 19:30 – zapoznanie uczestników z produktami obowiązkowymi (comber z jelenia, przepiórka, rokitnik, topinambur, Kruszwica Olej z esencją masła)
– wydawanie uczestnikom produktów obowiązkowych (zgodnie z wcześniejszym zamówieniem)
godz. 20:00 – Sala Balowa Restauracja Babinicz – kolacja
godz. 21:00 – Sala Myśliwska Restauracja Babinicz – robocze spotkanie przedstawicieli organizacji Kulinarnych Kraju – temat spotkania „Rola i wpływ Organizacji Kulinarnych na edukację polskich kucharzy”
godz. 22:00 – Nocne zwiedzanie Zamku Książ – dla zainteresowanych – zapisy przy przyjeździe
24 czerwca 2017 roku – SOBOTA
od godz. 07:00 do 10:00 – śniadanie / w miejscu zakwaterowania/
godz. 08:30 – Namiot konkursowy za restauracją Babinicz
przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich
przedstawienie składu sędziowskiego
przedstawienie startujących ekip
godz. 08:45 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej
od godz. 09:00 do 15:00 – KONKURS KULINARNY
od godz. 11:00 do 15:00 – Namiot konkursowy – Konkurs na najlepszą nalewkę (Jury: Agnieszka Glamowska, Agnieszka Hajbura, Marek Fedoruk)
od godz. 12:00 do 17:00 – pokazy kulinarne połączone z degustacją ;
Przy Namiocie Konkursowym – pokazy Kuchni molekularnej – Firma COLORFOOD
Sala Szkoleniowa Babinicz
Paweł Serafin – Łosoś Jurajski – Firma Makro Cash and Carry Sp. Z.O.O
Łukasz Konik – kulinarne warsztaty dla dzieci – główny składnik Lody Koral
Monika Ignaciuk – pokaz Kulinarny „Desery” – użycie oleju z esencją masła Kruszwica
Wojciech Harapkiewicz – nowoczesna kuchnia w oparciu o produkty marki PROVINCJA oraz SOLIGRANO
Zofia Ziemkiewicz – zioła i kwiaty jadalne w kuchni – Firma Lawenda
Tomasz Czarnecki – pokaz kuchni francuskiej
Jerzy Czapla – pokaz sztuki barmańskiej
Łucja Serafin – Fabryka Kulinarnych Inspiracji – słodkie warsztaty dla dzieci – dekorowanie babeczek deserowych
Zuzia Harapkiewicz – Master Chef Junior – słodkie warsztaty dla dzieci – dekorowanie babeczek deserowych
Krzysztof Zimnocha – pokaz Kulinarny – ryby i owoce morza
Paweł Serafin – kurczak zagrodowy – Firma Makro Cash and Carry Sp. Z.O.O
od godz. 12:00 do 17:00 – Sala Balowa Restauracji Babinicz – LUNCH (dla uczestników Festiwalu)
godz. 16:00 – Sala Konferencyjna – Biuro Dworzysko – odprawa po Konkursie
odprawa z Jury
odprawa z uczestnikami
godz. 19:30 – Przemarsz uczestników, jurorów i gości z Kompleksu Dworzysko do Białej Sali
godz. 20:00 – BIAŁA SALA – GALA DINER – prowadzący Rafał Pawłowski
ogłoszenie wyników konkursów
Pokaz Kuchni molekularnej COLORFOOD
Konkurs z nagrodami
Koncert zespołu COLD SHOT
25 czerwca 2017 roku – NIEDZIELA
od godz. 07:30 do 11:00 – śniadanie w miejscu zakwaterowania
do godz. 12:00 – wymeldowanie i wyjazd ekip i gości
JURORZY:
Waldemar Hołówka – Przewodniczący Jury
Wojciech Harapkiewicz – Koordynator konkursu
Tomasz Jakubiak – V-ce Przewodniczący Jury
Piotr Szczygielski – Sekretarz Jury
Łukasz Konik – Strażnik Czasu
Grzegorz Parczewski – Jury Degustacyjne
Dmyterko Adam – Jury Degustacyjne
Jacek Jakubczak – Jury Degustacyjne
Artur Musztyfaga – Jury Degustacyjne
Mariusz Pieterwas – Jury Degustacyjne
Tomasz Czarnecki – Jury Degustacyjne
Jean Bos – Jury Degustacyjne
Stefan Birek – Jury Degustacyjne
Kapituła III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej po dokonaniu preselekcji zgłoszeń konkursowych zakwalifikowała następujące ekipy ;
1. DAMIAN KOLASA , BARTŁOMIEJ PAGACZ -MŁODE WILKI Z MIASTA ŁODZI
2. ŁUKASZ KARNASIEWICZ , ADRIAN BOCZAR – RESTAURACJA NAFTAYA – KROSNO
3. RAFAŁ GRZEGORZAK , PAWEŁ KAMIŃSKI – HOTEL SPA DR IRENA ERIS – POLANICA ZDRÓJ
4. KAMIL MAMERSKI, MICHAŁ CHILIŃSKI – RESTAURACJA DOBRE SMAKI – DUSZNIKI ZDRÓJ
5. JACEK STACHURSKI , MACIEJ GRAMS – FILHARMONIA SMAKU – ŁÓDŹ
6. WALDEMAR TRZCIOŁEK , ARTUR ANTKOWIAK – HOTEL OSTOJA CHOBIENICE – SIEDLCE
7. WOJCIECH KOTULA, ŁUKASZ CZEKAJ – RESTAURACJA „ORANŻERIA” – RZESZÓW
8. DOMINIK KARPIK , MAGDA STOLC – RESTAURCJA MERCATO HILTON – GDANSK
9. JAREK OWCZARCZYK , ŁUKASZ ANDRUSZKIEWICZ – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA
EKIPY REZERWOWE ;
1. TOMASZ WENCEK, SŁAWOMIR TARASZKA – BISTRO DINETTE – WROCŁAW
2. MARTYNA RUSIN , SEBASTIAN STELWAG – ZIELNIK BISTRO – KATOWICE
O ewentualnej możliwości startu w konkursie ekipy rezerwowe zostaną powiadomione w dniu 21-06-2017 r.
Wsparcie merytoryczne: Klub Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl
Kontakt :
Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 609 548 355
HOLSON GROUP – Właściciel
Wojciech Harapkiewicz – Klub Szefów Kuchni – 607 607 155