Szpinak znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jest jednym z najzdrowszych warzyw. Jedzenie go chroni przed miażdżycą i rozwojem chorób nowotworowych.
Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy.
Dzięki przeciwutleniaczom warzywo to jest polecane jako dobra ochrona przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Można go jeść na surowo albo po obróbce termicznej. Ze względu na dużą ilość magnezu, jego jedzenie zaleca się osobom narażonym na stres. Ma on właściwości uspakajające i zapobiega bólom głowy, także migrenowym.
Jedzenie szpinaku zaleca się też dzieciom i kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię. Szpinak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Warto wiedzieć, że ze szpinaku człowiek przyswaja jedynie 1/5 żelaza w porównaniu z ilością przyswajaną z mięsa wołowego.
Szpinak zawiera też witaminy A, E, B6 oraz K. Witamina K pełni ważną funkcję w procesach krzepnięcia krwi, witaminy z grupy B obniżają “zły” cholesterol, zaś witaminy A i E opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Osoby dbające o linię powinny włączyć szpinak do swojej diety. Zawiera on niewielką ilość kalorii – 23 kcal w 100 g. Zawarty w jego liściach potas i witaminy z grupy B mają dodatkowo korzystny wpływ na spalanie węglowodanów i tłuszczów, przyspieszając tym samym tempo przemian metabolicznych. Jedzenie szpinaku przedłuża również
Jak przyrządzić szpinak? Można jeść świeże liście szpinaku jako dodatek do kanapek czy do sałatki. Dobrze komponuje się on również z serami, owocami. Sałatkę ze świeżymi liśćmi szpinaku dobrze jest polać oliwa z oliwek, ponieważ zwiększy to wchłanianie beta-karotenu i luteiny. Szpinak można też łączyć z makaronami, robić z niego nadzienie do naleśników i pierogów. Można również go zapiekać, dusić i smażyć oraz piec kruche tarty ze szpinakiem.
Źródło: Medonet
opac.: M. Rybko