12 października w Warszawie Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów odbędzie się pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Bezpłatny program edukacyjny dla szefów kuchni i restauratorów:
Jarosław Walczyk
Zarządzanie zespołem, czyli jak być w kuchni liderem i autorytetem?
Jak budować relacje w zespole i z zespołem? Jak zdobywać autorytet? W jaki sposób tworzyć zespoły samodzielne i skuteczne w działaniu?
Często słyszymy, że szef kuchni jest tak dobry, jak dobry jest jego zespół. Jarek Walczyk odkryje tajniki tworzenia zespołów osiągających perfekcję.
Sławomir Głomski
Food cost bez tajemnic. Jak o połowę zredukować straty w restauracji?
Podczas projektowania food cost’u udział strat w obliczeniach jest często ignorowany. To błąd, który może zrujnować restauratora. Zaskoczy Cię informacja w jaki sposób niepostrzeżenie tracisz pieniądze każdego dnia, a jeszcze bardziej prosta recepta na ograniczenie strat.
Jakub Jaworski
Unikamy wege wpadek, czyli kiedy dania roślinne w karcie podnoszą popularność restauracji?
Czy warto poszerzyć menu o dania kuchni roślinnej? Wegetarianin, weganin, fleksitarianin czy da się się wszystkich zadowolić? Na co zwrócić uwagę? Co w praktyce szefa kuchni oznacza wzrost segmentu dań roślinnych?
Monika Biblis
Kuchnia i filozofia Pięciu Przemian.
Według raportu OECD choroby cywilizacyjne pochłoną miliony istnień ludzkich w ciągu najbliższych 30 lat. Dlatego gotując dla gości, warto gotować zdrowo. Inspirację przynosi medycyna chińska, powstała na przestrzeni kilku tysięcy lat i wywodząca się z niej chińska dietetyka i kuchnia Pięciu Przemian.
Uniwersalne zasady podniosą jakość dań w każdej restauracji. Jakie to zasady?
Krzysztof Szulborski
Eko-moc czy eko-bzdury, czyli wszystko co szef kuchni powinien wiedzieć o żywność ekologicznej.
DEBATA
Restauracyjne nawyki, z którymi trzeba się pożegnać by przetrwać. W jaki sposób kryzysy lat 2020 – 2022 zmieniły gastrobiznes?
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.