Newsy

.

11 października 2010

13 października br. odbędzie się w warszawskiej restauracji Moonsfera 4. Finał konkursu Tea Sommelier Competition. Po raz pierwszy w historii finałów konkursu w jury zasiądzie Dilhan C. Fernando – kiper, znawca herbaty, syn założyciela marki Dilmah.

Do tegorocznego konkursu finałowego zakwalifikowało się 10 sommelierów z całej Polski – z Warszawy, Łodzi, Radomia, Lublina, Poznania, Krynicy Górskiej, Kazimierza Dolnego i Wrocławia. Zadaniem każdego z nich będzie przygotowanie herbaty z dodatkami według własnej receptury oraz zaparzenie filiżanki herbaty dopasowanej do jednego z dań konkursowego menu. Jury konkursu ocenia również  wiedzę o herbacie – uczestnicy muszą umieć wyjaśnić właściwości poszczególnych rodzajów herbat, opisać ich walory smakowe, charakter, a nawet wyjaśnić od czego zależy barwa naparu.

Podczas tegorocznej edycji konkursu, po raz pierwszy w składzie jury znajdzie się Dilhan C. Fernando, syn założyciela marki Dilmah, Merilla J. Fernando. Dilhan C. Fernando jest doświadczonym kiperem i propagatorem wiedzy herbacianej na całym świecie – pomysłodawcą konkursu Dilmah Tea Sommelier Competition oraz wielu innych oryginalnych projektów takich jak np. The Culinaire, Dilmah Tea Sommelier Competition, Chefs and the Teamaker, a także założycielem i wykładowcą Szkoły Herbaty.

W skład jury wejdą również znany krytyk i pisarz kulinarny Piotr Adamczewski, autor herbacianego bloga Klubu Miłośników Dobrej Herbaty Paweł Dudziak oraz dwukrotny uczestnik poprzednich edycji konkursu Daniel Kania, jako sędzia techniczny.

Konkurs Dilmah Sommelier Competition organizowany jest już po raz czwarty. Od początku towarzyszył Dniom Herbaty – festiwalowi herbaty, który co roku marka Dilmah organizuje w październiku. W ubiegłym roku zwycięzcą konkursu został reprezentant zakopiańskiego hotelu Belvedere – Mateusz Rumiński.