Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz – z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Jeśli więc chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniśmy przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięs, z dodatkiem suszonych grzybów. Całość powinna dusić się kilka godzin – im dłużej, tym lepiej. W ciągu dziesiątków lat potrawa ewoluowała, dziś przybierając różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach:
- bigos hultajski – z dużą ilością siekanego mięsa i słoniny
- bigos węgierski – z ostrą papryką i dużą ilością śmietany
- bigos myśliwski – z dziczyzną oraz jagodami jałowca
- bigos wegetariański, w którym zamiast mięsa wykorzystuje się np. soję
- bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaśnych jabłek
Z okazji Dnia Bigosu, Piotr Murawski, Szef Kuchni marki Knorr przywołuje kilka pomysłów na to pyszne danie z „jednego gara”.
Domowy
Najbardziej znany to ten tradycyjny – z kiszonej kapusty. Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują go według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Zimą może nas świetnie rozgrzać. Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
„Oprócz kiełbasy, możemy dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Istotnym elementem dania powinny być aromatyczne przyprawy – oprócz pieprzu warto dodać kminek i ziele angielskie. Smak pogłębią również suszone grzyby i śliwki, najlepiej wędzone”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto szczegółowy przepis na bigos:
Bigos w kilka minut
Składniki:
- 800 g kapusty białej
- 3 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego
- 250 g kiełbasy cienkiej
- cebula biała
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- majeranek
- 20 g mąki
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr, dla nadania smaku. Duś przez kilka minut.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.
- Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.
Z aromatem tymianku
Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i właśnie tymianku. Smak podkreśli także koper włoski.
Bigos z tymiankiem
Składniki:
- 700 g kapusty młodej
- Esencja do duszonych mięs Knorr
- 500 g kiełbasy
- 2 marchwie
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 0,5 pęczka kopru
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 200 ml wody
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj, kiełbasę i marchewkę pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
- Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.
- Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.
- Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Duś około 60 min.
- Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.
Z ogórkami
Kolorowy bigos z ogórków kiszonych? To możliwe! Potrzebne będą ogórki kiszone, pieczarki, kiełbasa, cebule i pomidory. Potrawę najlepiej doprawić natką pietruszki i pieprzem:
Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)
Składniki:
- 0,5 kg kiełbasy
- 3 duże cebule
- 0,5 kg ogórków kiszonych
- 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 0,5 kg pieczarek
- 3 duże pomidory
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki wody-wrzątek
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Pokrój kiełbasę, ogórki oraz pieczarki w plastry. Przekrój cebule na pół i posiekaj połowy wzdłuż, na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę.
- Rozgrzej w garnku olej i podsmaż kolejno: kiełbasę, cebulę, pieczarki, ogórki oraz pomidory.
- Rozpuść kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach wrzątku.
- Do mięsa z warzywami dodaj przecier pomidorowy.
- Następnie wlej rosół. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne) i duś przez 5 minut. Podawaj bigos posypany natką pietruszki.
Wege bigos
Bigos też może być wege! Smakiem przypomina warzywny gulasz. „Oprócz kapusty i śliwek dodaje się do niego pieczarki, paprykę czerwoną i zieloną, cebulę oraz świeże pomidory. Całość dość długo dusi się ze sobą z dodatkiem ziół, dzięki czemu kapusta staje się aromatyczna i delikatnie pikantna. Dopełnieniem potrawy mogą też być inne warzywa, np. cukinia, suszone pomidory czy ciecierzyca. Wegetariańska wersja bigosu będzie dobrze współgrała również z pokrojonym w kostkę i podsmażonym sojowym tofu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Bigos dobrze smakuje szczególnie z pieczywem. Świetnie komponuje się także z ryżem czy ziemniaczanymi kopytkami, odgrywając wówczas rolę warzywnego gęstego sosu. Przed podaniem posypuje się go posiekanym koperkiem lub natką pietruszki”, dodaje.
Bigos wegetariański
Składniki:
- 200 g śliwek węgierek
- 10 pieczarek
- 5 świeżych pomidorów
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- duża główka kapusty
- cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- papryka zielona
- pęczek koperku
- łyżeczka kminku
- czerwone wino
- łyżeczka ostrej papryki mielonej
- pół kostki masła
Sposób przygotowania:
- Kapustę pokrój w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Dodaj do kapusty kostkę Knorr, aby nadać aromatu i gotuj do miękkości.
- Na maśle, w rondlu, podduś cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek.
- Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i cząstki pieczarek. Dodaj kawałki pomidorów i cząstki śliwek. Duś przez kilka minut.
- Do duszonych warzyw dodaj odcedzoną kapustę. Dopraw kminkiem i ostrą papryką.
- Wlej czerwone wino i duś około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Podawaj posypane posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.
„Pamiętajmy, że bigos da się mrozić i odgrzewać – smakuje wtedy tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż zaraz po przygotowaniu”, zachęca szef kuchni.