20-lecie Unilever Food Solutions  na Polagra Gastro

Newsy

20-lecie Unilever Food Solutions na Polagra Gastro

10 września 2013

Unilever Food Solutions (UFS) działa w polskiej branży gastronomicznej od dwóch dekad, dostarczając inspiracji szefom kuchni i inicjując wszelkie działania mające na celu wzrost profesjonalizmu branży. Koncern oferuje ponad 200 produktów dla gastronomii, pod takimi markami jak: Hellmann’s, Lipton, Knorr, Saga, Rama, Alsa i Carte’dOr.

Szefowie kuchni UFS organizują  warsztaty w  Centrum Kulinarnym w Poznaniu oraz prowadzą pokazy na terenie całej Polski, na których uczą jak rozwijać menu i restaurację. Dbając o rozwój branży gastronomicznej, firma wspiera również talenty kulinarne. Jest pomysłodawcą i organizatorem ogólnopolskich konkursów kulinarnych. Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to konkurs dla uczniów szkół i klas o profilu gastronomicznym. Zwycięzca MKSK staje się jednocześnie finalistą drugiego konkursu organizowanego przez UFS – Primerba Cup, skierowanego do profesjonalistów.

– Konkurs ten inspiruje nie tylko uczestników do pracy nad sobą, pracy nad produktem, szacunku do produktu, ale również nas – jurorów kulinarnych (…). Zachęcam kucharzy do startu właśnie w Primerba Cup, jako, że konkurs stoi na bardzo wysokim poziomie –  mówi Zenon Hołubowski, przewodniczący jury konkursu, certyfikowany juror World Association of Chef Societies (WACS).

Finał VIII edycji Primerby Cup odbędzie się 23 września na targach Polagra Gastro w Poznaniu. Zwycięzcy otrzymają tytuł mistrza, cenne nagrody oraz udział w Kulinarnym Pucharze Polski, który odbędzie się dwa dni później również na Polagra Gastro. Unilever Food Solutions jest sponsorem generalnym tego, uznawanego za najważniejszy i najbardziej prestiżowy w polskiej gastronomii, konkursu.

Wejdź na:  http://www.unileverfoodsolutions.pl/konkursy_kulinarne/Primerba_Cup, aby obejrzeć NOWĄ videorelację z półfinału Primerby Cup.

W tym roku mija 20 lat, odkąd UFS rozpoczął swoją działalność w Polsce. Także z tej okazji w dniach 23-26 września firma będzie prezentować swoje pomysły podczas targów Polagra Gastro. W strefie kulinarnej (stoisko 14, pawilon 8) odwiedzający będą mieli okazję przyjrzeć się popisom szefów kuchni UFS.

W dzisiejszych czasach, kiedy cała Polska gotuje dzięki programom telewizyjnym, kiedy rośnie świadomość i umiejętności kulinarne, a sklepy detaliczne wydają przepisy na ciekawe domowe potrawy, restauratorom bardzo trudno jest zaskoczyć swoich gości. Podczas targów pokażemy nowoczesne i autorskie techniki pozwalające na uatrakcyjnienie dań. Zaprezentujemy różnego rodzaju emulsje z ziół, pianki, będziemy wędzić, gotować metodą sous vide i suszyć. Każdego dnia wypuścimy na świat nową inspirację dla polskiej gastronomii – tak jak robimy to od ostatnich 20 lat –  komentuje Tomasz Grabski, Główny Szef Kuchni Unilever Food Solutions na kraje Europy Północno-Wschodniej.

Z kolei 25 września, z okazji 20-lecia firmy odbędzie się Konferencja Partnerów Handlowych, na której pojawią się kluczowi klienci z sektora HoReCa oraz dystrybutorzy produktów Unilever Food Solutions. Obchody zakończy Wieczorna Gala, podczas której poznamy m.in. laureatów Konkursu Kulinarny Puchar Polski oraz Konkursu Primerba Cup.