20 lat Targów EuroGastro – historia smakiem pisana

Wydarzenia

20 lat Targów EuroGastro – historia smakiem pisana

28 stycznia 2016

Już za niespełna trzy miesiące odbędą się jubileuszowe 20. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro. Historia targów to także historia wielu firm, kulinarnych osobowości, a przede wszystkim rozwoju sektora HoReCa w Polsce. W ciągu dwóch dekad Targi EuroGastro zmieniały się, by stać się jednym z najważniejszych wydarzeń dla biznesu gastronomicznego w kraju.

Dwudziestolecie Targów EuroGastro to okazja, by przypomnieć jak rozwijały się one na przestrzeni lat. Wystawcy i szefowie kuchni, którzy pomagali tworzyć to ważne wydarzenie, wpłynęli znacząco na jego obecny kształt.

Wystawcy siłą EuroGastro

Urszula Potęga, prezes zarządu firmy MT Targi Polska, organizatora targów, zawsze podkreślała rolę firm, które decydują się na udział w targach. – Jesteśmy dumni, że udało nam się zdobyć zaufanie tylu firm. W gronie stałych wystawców, które jest naprawdę imponujące, mamy kilku dwudziestolatków, a wiele przedsiębiorstw może pochwalić się kilkunastoletnim stażem uczestnictwa w EuroGastro. Jestem niezmiernie szczęśliwa i z całego serca dziękuję im za obecność przez te wszystkie lata – mówi Urszula Potęga. 

Na udział w pierwszej edycji w 1997 roku zdecydowało się 60 wystawców, natomiast podczas czwartej liczba ta zwiększyła się już dwukrotnie. Obecnie co roku bierze udział około 300 wystawców, którzy prezentują najwyższej jakości pełen asortyment dla sektora HoReCa. Są wśród nich firmy oferujące wyposażenie zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych i barów, producenci i dystrybutorzy napojów i żywności, produktów i półproduktów dla gastronomii, w tym również dla cukiernictwa i piekarnictwa.

Szczypta historii

Pierwsza edycja Targów EuroGastro odbyła się na Torwarze. Rok później impreza miała miejsce w Pałacu Kultury i Nauki, by w 2009 roku przenieść się do profesjonalnego obiektu targowego, jakim jest Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska w Warszawie.  

Na przestrzeni lat zmieniała się struktura targów, które łączyły różne sektory. Początkowo Międzynarodowym Targom Wszystko dla Gastronomii EuroGastro towarzyszyły: Międzynarodowe Targi Napojów i Wyposażenia Barów Drink&Bar; Międzynarodowe Targi Technik i Usług Cateringowych Catering oraz Targi Piekarnictwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa EuroSweet, które w 2009 roku połączyły się pod jedną nazwą EuroGastro. Dziś jest ona synonimem ważnego wydarzenia dla branży HoReCa. Warto podkreślić, że to również z tych targów wywodzą się Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli WorldHotel, które od 2008 roku funkcjonują jako niezależna impreza wystawiennicza.  

Dużą rolę w kształtowaniu wizerunku EuroGastro mają patronaty wysokiej rangi instytucji i organizacji, które swym wsparciem i zaangażowaniem nadają prestiż temu wydarzeniu. Już pierwsza edycja zainteresowała główne organizacje branżowe zrzeszające przedstawicieli sektora HoReCa. Od 2002 roku targom patronuje również Ministerstwo Gospodarki, które aktywnie przy nich współpracuje.  

Kulinarni Mistrzowie

Urszula Potęga otwarcie mówi o roli, jaką odegrały osobistości świata kulinarnego. – Targi tworzą ludzie, a wspaniali mistrzowie kuchni, cukiernicy i osoby związane z branżą od lat zaszczycają EuroGastro swoją obecnością. To dla nas bardzo ważne, że są z nami, dzielą się wiedzą i doświadczeniem, a także są wzorem dla kolejnych pokoleń kucharzy i cukierników – powiedziała prezes zarządu.  

Targi EuroGastro kojarzone są z najbardziej znanymi, docenianymi i utytułowanymi profesjonalistami z branży, takimi jak m.in.: Robert Sowa, Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Marcin Budynek, Teo Vafidis, Tomasz Obracaj, Bożena Sikoń, Tomasz Deker i Paweł Mieszała. Przyglądając się ich pracy można podpatrywać trendy w gotowaniu oraz sposoby kreowania nowych smaków. Z targami swoją karierę budowało też wielu młodych kucharzy, którzy dziś są znani w świecie kulinariów.

Branżowe konkursy

Trudno byłoby wyobrazić sobie targi bez konkursów, które już od pierwszej edycji są ich integralną częścią. Przez lata w szranki stawali reprezentanci różnych specjalizacji, w tym kucharze, barmani, sommelierzy, bariści, cukiernicy czy nauczyciele szkół gastronomicznych. Odbywały się m.in. takie jak: Mistrzostwa Polski Barista, Mistrzostwa Polski Barmanów, Mistrzostwa Polski Sommelierów, Mistrzostwa Polski Kelnerów czy Oskary Kulinarne. Na stałe wpisał się już konkurs „Kulinarny Talent” Roberta Sowy, Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa oraz Olimpiada Kawy.  

Udział w konkursach to dla uczestników szansa na zaprezentowanie umiejętności wybitnym szefom kuchni, którzy niejednokrotnie sami organizują te konkurencje i zasiadają w Jury. To również możliwość zetknięcia się ze światem kulinarnym z najwyższej światowej półki, obejrzenia mistrzów w akcji i sięgnięcia po najlepsze wzorce.

Podczas EuroGastro wspierane są też firmy. Co roku MT Targi Polska organizuje konkurs, w którym zwycięskie produkty otrzymują unikalne wyróżnienie „Najwyższa Jakość EuroGastro”. Z kolei w Konkursie  o Nagrodę Ministra Gospodarki na najbardziej przedsiębiorczą firmę, eksportera i innowatora Targów EuroGastro wybierane są podmioty, które osiągają najlepsze wyniki w tych obszarach i dysponują potencjałem rozwojowym.

Pomoc potrzebującym

Targi to nie tylko szansa poznania najnowszej oferty gastronomicznej, ale również okazja do niesienia pomocy potrzebującym. Firma MT Targi Polska kilkukrotnie zainteresowała przedstawicieli świata biznesu wsparciem dobroczynnych inicjatyw. W 2003 roku była to akcja charytatywna „Kuchnia pełna cudów” pod patronatem Komitetu Ochrony Praw Dziecka, a w 2012 roku odbyła się aukcja pisanek, z której dochód wsparł rodzinę będącą pod opieką Fundacji „Porozumienie bez barier”. Z kolei w 2015 roku podczas targów zorganizowano aukcję, z której dochód przekazano Fundacji Sprzymierzeni z GROM.

20. jubileuszowa edycja Targów EuroGastro odbędzie się w dniach 6-8 kwietnia 2016 roku w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Szczegółowe kalendarium targów znajduje się na stronie www.eurogastro.com.pl