Restauracja Regionalna położona u stóp Nosala mieści się w drewnianym budynku utrzymanym w tradycyjnym, góralskim stylu. Konstrukcja słupowo – płazowa sprawia, że przestrzeń jest otwarta sprzyjając biesiadowaniu. Wnętrza pełne regionalnych elementów, tj. drewniane płazy, rzeźbienia na sosrębach, zbyrcoki, drewniane rzeźby, zabawki tworzą przytulny nastrój i zapraszają do spotkań przy stole. Liczne sportowe pamiątki przypominają o narciarskich tradycjach właścicieli.
Kuchnia restauracji Regionalnej nawiązująca do tradycyjnych lokalnych dań i składników od lat jest dostrzegana i uznana przez krytyków prestiżowego żółtego przewodnika Gault & Millau. Standardy najlepszych restauracji spotykają się tutaj z tradycyjną podhalańską gościnnością, w restauracji panuje przyjazna atmosfera i obsługa, z której restauracja jest znana. W karcie znaleźć można jagnięcinę i cielęcinę, tradycyjną kwaśnicę czy ręcznie lepione pierogi i domowe racuchy. Wśród dań jubileuszowej karty godne polecenia są żur na żytnim zakwasie, warkocz wieprzowy z regionalnym serem czy chrupiący placek grulowy lub gotowany sernik z malinami.
Warto wspomnieć, że to właśnie od otwarcia restauracji Regionalnej w 2000 r. zaczęła się historia jednej z najbardziej znanych marek hotelowych na Podhalu jaką jest marka Nosalowy.