Do programu Menu Bez Tajemnic przystąpiły dwie kolejne restauracje: U Ziyada i Joker. Uczestnictwo w programie polega na umieszczeniu w menu informacji o kaloryczności i wartości odżywczej serwowanych potraw. To innowacyjne rozwiązanie, niespotykane dotąd w polskich restauracjach, jest doskonałą okazją do przyciągnięcia klientów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na aspekty zdrowotne swoich posiłków.
Joker, najstarsza restauracja w Tychach oraz malowniczo położony lokal U Ziyada na zamku w Przegorzałach na obrzeżach Krakowa, we wrześniu tego roku przystąpiły do programu Menu Bez Tajemnic zainicjowanego przez Unilever Food Solutions (UFS). To kolejne lokale z południa Polski, które zdecydowały się „odtajnić” swoje menu i zamieścić w nim informacje o wartości odżywczej i ilości kalorii w swoich daniach.
Program Menu Bez Tajemnic powstał w oparciu o raport World Menu Report przygotowany w 2010 roku. Badanie wykazało, że większość konsumentów oczekuje od szefów kuchni podania bardziej szczegółowych informacji o serwowanych potrawach. To skłoniło organizatora badań – Unilever Food Solutions – do podjęcia kolejnego kroku, czyli stworzenia autorskiego programu, w którym zrzeszone lokale umieszczają w swoich kartach menu informacje o wartości odżywczej serwowanych dań, czyli informacji o procencie GDA (zalecanego dziennego spożycia), ilości tłuszczów, węglowodanów, kalorii oraz białka. W przygotowaniu i opracowaniu tych informacji pomagają eksperci UFS.
„Bardzo się cieszymy, że kolejne restauracje przystępują do programu Menu Bez Tajemnic. Dowodzi to, że coraz więcej szefów kuchni rozumie potrzeby swoich gości i chce dostarczyć im informacji, których oczekują. To dobry sposób nie tylko na pozyskanie stałych klientów, ale także na przyciągnięcie zupełnie nowych.” – mówi Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations w Unilever Food Solutions.
Menu Bez Tajemnic to jedno z wielu działań podejmowanych przez Unilever Food Solutions na rzecz stworzenia zdrowszego menu oraz poszerzenia świadomości gości w zakresie racjonalnego odżywiania. Tych zagadnień dotyczy także m.in. najnowsza, tegoroczna edycja World Menu Report, która porusza problem otyłości.