21 października w Pałacu w Orli z racji czerwonej strefy nie odbędzie się druga edycja konkursu kulinarnego Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020.
Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny. Sięgając do historii to właśnie dziczyzna była podstawowym składnikiem dań królów i szlachty. Zaś w czasach rozbiorów mięso z dzikiej zwierzyny miało charakter patriotyczny, pielęgnowano w ten sposób polską tożsamość. Dzisiaj w dobie diet i zdrowego stylu życia to wysokiej jakości mięso coraz częściej jest chętnie wykorzystywane w kuchniach wielu restauracji. Dzikie z natury, to mięso mniej kaloryczne, bardziej wartościowe w składniki odżywcze a co za tym idzie zdrowsze.
Konkurs ten jest memoriałem po zmarłym śp. Marianie Tarnawskim długoletnim prezesie i założycielu firmy Las-Kalisz, powstałej 15 marca 1991 r. oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania oraz miłośnika kuchni myśliwskiej.
W tym roku organizatorzy jako tematy przewodnie wybrali dwa różne gatunki mięsa. Pierwsze to królik, którego należy użyć do przygotowania zupy, zaś danie główne trzeba wykonać na bazie łopatki z jelenia. Na skomponowanie obu dań każdego w 10 porcjach uczestnicy będą mieli 120 minut.
www.mistrzostwadziczyzna.pl
oprac. red.