15-16 lipca już po raz drugi w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbędzie się 2. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych.
Tradycyjnie podczas festiwalu odbędzie się gotowanie w plenerze ogrodu. W serwowanych potrawach wystąpią znane, ogrodowe kwiaty jadalne. Pokaz kulinarny z udziałem zaproszonych kucharzy, połączony będzie z degustacją kwiatowych przysmaków. Na tych, którym zasmakuje kwiatowa kuchnia i zechcą włączyć kwiaty do codziennego jadłospisu, czekają przepisy na wybrane dania.
Nowością tegorocznej edycji festiwalu, będą zmagania przedstawicieli zachodniopomorskich powiatów w konkursie kulinarnym – Cały ogród na talerzu! Uczestnicy przygotują trzy potrawy konkursowe: przystawkę lub zupę, danie główne oraz deser. Ocenie jury podlegać będą: walory smakowe i estetyczne dania, stopień trudności wykonanej potrawy oraz stopień wykorzystania w niej kwiatów jadalnych. Dodatkowo, wyjątkowym wyróżnieniem dla jednej z grup będzie nagroda publiczności.
W czasie trwania festiwalu, odbędzie się kiermasz. W bogatym asortymencie stoisk wystawczych, każdy znajdzie coś dla siebie. W sprzedaży pojawią się produkty tradycyjne i regionalne, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory i nalewki, świeże zioła oraz szeroka gama artykułów, nie tylko spożywczych, zawierających kwiaty.
Podczas festiwalu nie zabraknie również porad ekspertów. Zaproszeni goście specjalni, podzielą się swoją wiedzą kulinarną oraz ogrodniczą. W tym roku oprócz kulinarnego zastosowania kwiatów, przedstawimy również kwiaty w kosmetyce. Uczestnicy tegorocznej edycji, będą mogli wziąć udział w zabawach i warsztatach tematycznych.
W tym roku, tematem przewodnim II Kulinarnego Festiwal Kwiatów Jadalnych jest: róża – królowa smaku i zapachu.