2. edycja Mistrzostw Młodych Kelnerów w Siedlcach

Wydarzenia

2. edycja Mistrzostw Młodych Kelnerów w Siedlcach

20 kwietnia 2017

4 kwietnia Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich zorganizował 2. edycje Mistrzostw Młodych Kelnerów.

W tym roku do konkursu zgłosili się uczniowie z 12 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in.: Iwonicza Zdroju, Warszawy, Łodzi, Radomia, Rudki k/ Brańska, Jasieńca k/ Grójca, Łukowa, Garwolina, Łosic, Radzynia Podlaskiego, Żelechowa i Siedlec. Członkami Jury byli przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich wraz z przewodniczącym Piotrem Boreckim.

Mistrzostwa Polski Młodych Kelnerów wygrała Ewelina Józefczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Drugą lokatę zajął Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, zaś trzecie miejsce Patryk Domagała z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach.  

Dzięki hojności sponsorów laureaci otrzymali za: Pierwsze miejsce – Voucher na weekendowy pobyt w hotelu Dr Ireny Eris, blender, bon o wartości 100zł do wykorzystania w restauracji hotelu Kamienica w Siedlcach. Drugie miejsce – Voucher na weekendowy pobyt w hotelu Kamienica w Siedlcach, bon o wartości 500 zł do wykorzystania w centrum kulinarnym Weindich. Trzecie miejsce – Voucher na pobyt w hotelu Spałka, wyciskarka do soków. Zarówno finaliści jak i pozostali uczestnicy i opiekunowie otrzymali upominki od pozostałych sponsorów.

Zgromadzona licznie publiczność miała okazję wysłuchać ciekawych prelekcji Irminy Sołowiej (Partnera Szlaku Kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka) oraz Bogdana Migasa (Honorowego członka Stowarzyszenia Kelnerów Polskich – dyplomowanego przez Międzynarodową Federację Sommelierów). W czasie przerwy między kolejnymi zmaganiami zawodników, odbył się pokaz sztuki barmańskiej – FLAIR w wykonaniu Grzegorza Marcinkiewicza, a także pokaz kelnerski: flambirowanie owoców przygotowany przez Artura Długosza.

Mistrzostwa Młodych Kelnerów organizowane w Siedlcach promują nie tylko Miasto, Szkołę ale przede wszystkim zachęcają młodzież do zdobywania wiedzy i doskonalenia umiejętności w zawodzie kelnera. Konkurs to szansa dla młodych ludzi na odkrywanie pasji, rozwijanie talentu oraz przepustka do zdobycia wymarzonej pracy w zawodzie kelnera.

Honorowy patronat nad Mistrzostwami objął Wojciech Kudelski Prezydent Miasta Siedlce. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele Urzędu Miasta, Kuratorium Oświaty – Delegatury w Siedlcach, Starostwa Powiatowego, przedstawiciele Cechu oraz lokalni restauratorzy i właściciele hoteli. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.