Szum i zapach morza, piękna pogoda, sprawny zespół kucharzy, wyjątkowy serwis oraz morska artystyczna aranżacja stołu sprawiały, że kolejna kolacja „Dinner with a View” zapewniła wyjątkowe doznania ponad 50 uczestnikom. Ci, którzy zasiedli przy stole z widokiem na morze szybko zrozumieli, że w tej restauracji plenerowej nie ma miejsca na rutynę i przewidywalność, ale na emocje i odkrywanie nowych często spontanicznych smaków.
03 września zapłonęły ogniska na plaży w Jastarni i trzech szefów kuchni wydało wyjątkową nadmorską kolację prosto z ognia. Sękaczem, turbotem, dorszem, jeleniem i gęsią gości częstowali Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Włoszka Viviana Varese oraz Paweł Twerjanowicz – szef kuchni hotelu SPA DOM Zdrojowy Jastarnia – partnera organizacyjnego wydarzenia.
Rozmowa z Maliką o II edycji „Dinner with a View.”
Agnieszka Małkiewicz: Czym się różniła druga edycja pt. MORZE „Dinner with a View” od pierwszej pt. RZEKA?
Malika: Tym razem wszyscy szefowie mieli równe szanse, bo menu powstawało dwa dni przed wydarzeniem, a nie jak w pierwszej edycji dwa miesiące wcześniej. Teraz było wspólne planowanie, wspólne gotowanie i wydanie kolacji prosto z natury. Oczywiście byłam przewodnikiem dla szefów, bo po raz pierwszy gotowali na ogniu, ale to właśnie było dla nich największą atrakcją. Menu i dania wymyślaliśmy wszyscy razem od początku – ja również, aby nie stawiać się w lepszej pozycji. „Dinner with a View” to gorący kulinarny performance i przekraczanie granicy własnych możliwości.
AM: Czy nie za dużo tej spontaniczności?
M: Wiedza o tym, jak działa ogień i jak nim manewrować, znajomość technik pozwalają mi się czuć pewnie w tej kontrolowanej improwizacji, która buduje emocje i wyjątkowość wydarzenia. Nie możemy z tego zrezygnować, bo utracilibyśmy tożsamość spotkania.
AM: Ale goście mogą mieć poczucie, że są królikami doświadczalnymi i bać się, że te dania nie są perfekcyjne. Nie masz takich obaw?
M: Nie, bo na tym polega idea plenerowej restauracji. W ogniu nie chodzi o Gwiazdkę Michelin, tylko o przygodę, zaskoczenie, emocje i nieosiągalny w innych warunkach smak dań. To jest cel.
AM: Plener niesie zagrożenia np. deszcz, który padał przez chwilę podczas drugiej edycji? Co robisz w takiej sytuacji?
M: Zawsze mamy plan B. Zmniejszamy ilość ognisk. Rozstawiamy lekkie zadaszenie nad żarzącymi się paleniskami. Ponadto woda i parowanie mogą zapewnić nowe doznania smakowe podobnie, jak piec konwekcyjno-parowy. Podczas każdego wydarzenia jest moment kryzysowy. Trzeba zmienić koncepcję lub technikę. Jestem na to gotowa. To jest kontrolowana improwizacja, która ma dać przyjemność zarówno nam gotującym, jak i gościom, którzy degustują. Deszcz powinien być elementem techniki, a nie przeszkodą.
Idea projektu. Aranżacja stołu i otoczenia.
Cykl spotkań ,,Dinner with a view” to kulinarne podróże po najpiękniejszych miejscach Polski. Inicjatorka projektu Malika zaprasza do opracowania wspólnego menu wybitnych szefów kuchni, którzy następnie wspólnie przyrządzają dania na ogniu w restauracjach plenerowych, umiejscowionych w pięknych miejscach Polski – nad rzeką, morzem i w górach.
MENU edycji MORZE
bakłażan/orzeszki ziemne/sezam/ bazylia, technika: plancza
wino Vinie e Affini: Sottoriva
sękacz / czarnuszka / sól morska / kwaśna śmietana, technika: rożen
wino Vinie e Affini: Brico de Ran Zarate
www.dinnerwithaview.com.pl
rosolnik z flądry, technika: kociołek
wino Vinie e Affini: Trebbiano d’Abruzzo Cirelli
śledź bałtycki / słone/słodkie/kwaśne, technika: krata/plancza
wino Vinie e Affini: Sauvignon Lorenzon
assiete z gęsiny: okrasa wędzona/ żołądki/ serca/ wątroba, technika: dym-kociołek-plancha
wino Vinie e Affini: Gran Cerdo
testaroli / dorsz/ pomidory/zioła, technika: testo- ogień
wino Vinie e Affini: Alberese Daniele Dzieduszycki
turbot/ dynia, technika: krata-popiół
wino Vinie e Affini: Prunecchio Daniele Dzieduszycki
jeleń/polenta/kurki, technika: dwa ognie-sól
wino Vinie e Affini: Nebbiolo Sansteu
lody z wędzonego mleko koziego/ rokitnik/ orzechy włoski, technika: dym
wino Vinie e Affini: Primitivo Mocavero
winogrona/ ser serwatkowy, technika: dwa ognie
final touch: praliny Deseo,
kawa Nespresso Forte