26-28 listopada w Monako odbyła się kolejna edycja Światowego Szczytu Szefów Kuchni pod honorowym patronatem księcia Alberta II. Redakcja Poradnika Restauratora uczestniczyła w tym wydarzeniu jako jedyny patron medialny z Polski.
Światowy Szczyt Szefów Kuchni to międzynarodowe wydarzenie dla branży HoReCa z udziałem najwybitniejszych szefów kuchni świata zgromadzonych w wyjątkowej lokalizacji – Monako.
Pierwszego dnia, podczas wieczornej gali w Forum Grimaldi, poznaliśmy aktualną listę 100 najlepszych kucharzy prestiżowego magazynu Le Chef. Ranking ten już po raz czwarty został przygotowany na podstawie wskazań 552 kucharzy z całego świata, których restauracje posiadają dwie lub trzy gwiazdki Michelin. Najlepszym szefem kuchni w 2018 r. okazał się Francuz Michel Troisgros z restauracji Maison Troisgros z Roanne – 3 gwiazdki Michelin. – Jest to dla mnie bardzo ważna nagroda, ponieważ to sami szefowie wybierają. Podczas głosowania brałem pod uwagę nie tylko to, jak kto gotuje, ale jak uosabia wartości swojego zawodu – mówi Michel Troisgros. Przypominamy, że zwycięzcami poprzednich lat byli też Francuzi: Alain Passard (2017), Michel Bras (2016) i Pierre Gagnaire (2015). Należy zauważyć, że francuscy szefowie kuchni dominują w tym rankingu, 41 na 100 pochodzi z Francji. A w czołowej dziesiątce znalazło się ich aż siedmiu. Co ciekawe w pierwszej dziesiątce od pierwszej edycji wciąż pojawiają się ci sami szefowie kuchni jak: Joan Roca (Hiszpania), Pierre Gagnaire (Francja) i Seiji Yamamoto (Japonia). Natomiast w rankingu The 100 Chefs znalazło się tylko pięć kobiet: Anne-Sophie Pic (Francja), Nadia Santini (USA), Dominique Crenn (USA), Carme Ruscalleda (Hiszpania) i Elena Arzak (Hiszpania). Po wręczeniu pamiątkowych pater odbył się bankiet, podczas którego wykwintne przekąski serwowało dwudziestu znanych szefów kuchni z komitetu organizacyjnego, w tym 5 szefów kuchni z Monte-Carlo Société des Bains de Mer – Dominique Lory, Jean- -Claude Brugel, Paolo Sari, Benoît Witz i Denis Durand. W ubiegłym roku ponad 1200 uczestników i 100 dostawców wysokiej jakości produktów z całego świata zebrało się, aby omówić problemy i innowacje w biznesie gastronomicznym. W tym roku ponad 130 prelegentów Skorzystało z okazji, aby zaprezentować ewolucję branży, a także podzielić się doświadczeniem i praktycznymi radami.
10 NAJLEPSZYCH KUCHARZY MAGAZYNU LE CHEF
1. Michel Troisgros – Troisgros House – Francja
2. Yannick Alleno – Alleno Paris – Francja
3. Joan Roca – El Celler de Can Roca – Hiszpania
4. Arnaud Donckele – Residence de la Pineda – Francja
5. Pierre Gagnaire – Restauracja Pierre Gagnaire – Francja
6. Emmanuel Renaut – Flocons de Sel – Francja
7. Enrico Crippa – Piazza Duomo – Włochy
8. Pascal Barbot – L’Astrance – Francja
9. Seiji Yamamoto – NihonryorI Ryugin – Japonia
10. Alain Ducasse – Plaza Athenee – Francja.
Fot. Nikodem Pankowiak