16 października – Światowy Dzień Chleba

Aktualności

16 października – Światowy Dzień Chleba

14 października 2022

Chleb przez tysiąclecia stanowił podstawowy pokarm człowieka. Współcześnie jego popularność nie słabnie i nadal jest artykułem pierwszej potrzeby. Wielu ludzi nie wyobraża sobie dnia bez kromki świeżego pieczywa. W Polsce chleb darzony jest wielkim szacunkiem, o czym świadczą liczne tradycje i zwyczaje z nim związane. Wyrazem uznania jest Światowy Dzień Chleba, który przypada 16 października.

Pieczywo jest kategorią popularną z kilku względów. Oprócz lubianego smaku to także doskonałe źródło energii oraz bogactwo wartości odżywczych m.in. błonnika, białka oraz witamin.

Konsumenci coraz częściej kupują świadomie i chcą sięgać po produkty wysokiej jakości. W przypadku pieczywa nie jest inaczej. Cenione jest to z krótkim składem: mąka, sól, drożdże lub zakwas. Jeżeli z dodatkami, to takimi, które budzą zaufanie i które można zobaczyć na „pierwszy rzut oka” np.: nasiona, pestki, ziarna, orzechy.

W przypadku konkretnych rodzajów wariantami, po które klienci sięgają najczęściej, są pieczywo pszenne i mieszane, czyli takie, które powstaje na bazie mąki pszennej i żytniej w różnych proporcjach.  Zainteresowaniem konsumentów cieszy się także pieczywo żytnie. Najczęściej jest ono wypiekane na zakwasie, przez co wyróżnia się charakterystycznym zapachem i kwaskowatym posmakiem, który ma wielu fanów. Oprócz amatorów tego smaku, po pieczywo żytnie sięgają także np. osoby z wysokim cholesterolem oraz dbające o linię.

 źródło: Poradnik Handlowca