8 listopada we Wiskitkach poznamy zwycięzcę konkursu kulinarnego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej. Organizatorem wydarzenia jest Unilever Polska, a patronem medialnym Poradnik Restauratora.
Tematem XVI edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej jest: danie główne ze schabu wieprzowego bez kości, z dodatkiem dowolnego rodzaju przyprawy Delikat Knorr Professional.
Tym razem uczniowie mają za zadanie stworzyć recepturę, nagrać krótki film z przygotowania dania oraz zrobić zdjęcie finalnego efektu na talerzu.
Finał odbędzie się w Atelier Chefs Culinar we Wiskitkach 8 listopada 2024 r.
Przewodniczącym jury został Kamil Tłuczek.
Lista finalistów:
Marcin Dawidowski, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
Artur Gniech, Zespół Szkół nr 3 w Wejherowie
Norbert Gniewek, Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
Miłosz Grząbel-Mikulski, Zespół Szkół w Starym Sączu
Jakub Jacolik, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
Martyna Mastalerz, Zespół Szkół nr 1 w Nowym Sączu
Zuzanna Mielczarek, Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
Mateusz Rutkowski, Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Ostrołęce
Kacper Staszewski, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, Technikum nr 3 w Kielcach
Sara Witek, Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
Osoba rezerwowa:
Rodzeń Bartłomiej z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu