25-26 kwietnia w hotelu Primavera w Jastrzębiej Górze odbywają się 15. Pomorskie Potyczki Kulinarne, których organizatorem jest Dariusz Gwiazda, szef kuchni Primavera. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Tegorocznym tematem konkursu jest dzikie ptactwo. Potyczki Kulinarne przez lata zdobyły status konkursu ogólnopolskiego, którego celem jest popularyzacja kuchni nowoczesnej oraz integracja środowiska gastronomicznego.
Lista uczestników:
Maciej Żmijewski Warchlak Art.Pub Ełk
Tomasz Sowiński Restauracja Pasja Gorzów Wielkopolski
Kornel Winiarski Tristan Hotel * SPA Kąty Rybackie
Artur Lenczewski Pięć Dębów Supraśl
Jan Cup Hotel Kossak Restauracja Cafe Oranżeria Kraków
Mateusz Tutkowski Restauracja Śliwka w Kompot Sopot
Karolina Iindstadt Restauracja Otwarta Gdańsk
Tomasz Grota Piroman Steak House Sopot
Arkadiusz Berezowski Hanza Pałac Wellnes SPA Rulewo
Bartosz Zwolankowski Restauracja Correze Gdańsk
Karol Radtke Primavera Jastrzębia Góra
Marcin Stadler River Style SPA Reda.
Natomiast drugiego dnia eventu będzie miał miejsce 1. Turniej Kulinarny Prima Zdrowie organizowany przez obiekt Primavera Jastrzębia Góra. Jest to konkurs skierowany do młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych z naszego regionu. Mistrzostwa Kulinarne mają na celu zmianę trendu kulinarnego w stronę zdrowia, oraz wyłonienie talentów, które w przyszłości będą reprezentowały zdrowe oblicze gastronomii promując ideę wellness cooking. Tematem przewodnim będzie żurawina z Kaszub. Do konkursu zgłosiły się szkoły z Władysławowa, Pucka, Wejherowa, Słupska, Kościerzyny oraz Kłanina.
Oba wydarzenia odbędą się w Primavera Jastrzębia Góra. Dla przybyłych gości czekają kulinarne atrakcje, takie jak degustacje, prezentacje sponsorskie, gotowanie z Mistrzem, nowinki i trendy kulinarne oraz gra terenowa z nagrodami (do wygrania wejściówki do PrimaParku). Gwiazdą eventu będzie Pascal Brodnicki. Wstęp na oba dni jest wolny.