15 medali w tym aż 8 złotych w Kulinarnym Pucharze Świata

Wydarzenia

15 medali w tym aż 8 złotych w Kulinarnym Pucharze Świata

28 listopada 2018

24-28 listopada w Luksemburgu odbywała się 13. edycja Villeroy & Boch Kulinarnego Pucharu Świata. Nasz kraj reprezentowało ponad 30 kucharzy, cukierników i mistrzów carvingu, zarówno w konkurencjach drużynowych – narodowych jak i indywidualnych. Zdobyliśmy łącznie 15 medali w tym aż 8 złotych.

W mistrzostwach uczestniczyło ponad 1000 zawodników z 54 krajów, w tym 30 drużyn narodowych profesjonalistów, 15 drużyn narodowych juniorów, 15 drużyn narodowych catering community, 45 drużyn regionalnych oraz 750 zawodników indywidualnych.

Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy (Poland National Culinary Team), której selekcjonerem i trenerem od 2016 r. jest Sebastian Krauzowicz, a kapitanem Bartosz Peter wywalczyła brązowy medal w kategorii prezentacji dań na talerzach – cold plate oraz srebrny w kategorii kuchnia gorąca, serwując kolację dla 112 gości i jurorów.

W startach indywidualnych złote medale w kategorii rzeźby z cukru i marcepanu przywiozły: Ewa Drzewicka, Renata Martyna i Angelika Chwyć (dodatkowo nagroda za najlepszy wynik, maksymalną liczbę punktów 100/100). Brązowe medale zdobyli Paweł Mieszała w kategoria rzeźba z czekolady i Mariusz Górecki w kategorii rzeźba z cukru. Natomiast Patryk Mach brązowy medal w kategorii zimny stół, a Michał Ziaja – srebrny medal.

Duży sukces podczas Kulinarnego Pucharu Świata 2018 odnieśli również polscy mistrzowie carvingu, łącznie zdobywając 7 medali.

Grzegorz Gniech zdobył złoty medal w kategorii carving owocowy oraz srebrny medal w kategorii carving na żywo w ciągu 3h. Jordan bach złoty medal.

W kategorii culinary art – carving owocowy (cat. K1) Dominika Sadowska i Paweł Sztenderski wywalczyli złoty medal. Natomiast w kategoria carving na żywo w ciągu 3h – Dominika Sadowska – złoty medal, a Grzegorz Sibon – wyróżnienie.

Narodowa Drużyna Wojska Polskiego w składzie: Magdalena Buganik, Tomasz Walter, Piotr Walter, Sławomir Pukniel, Radosław Irzemski, Piotr Pawelec, Krzysztof Sławiński, Łukasz Panlicki powróci z Luksemburga z wyróżnieniem. Wystartowali po raz pierwszy w historii w kategorii catering community polegającej na ugotowaniu i zaserwowaniu lunchu.

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy.