Zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 14 lipca – gastronomia@wp.pl.
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Leszek Makulski – gastronomia@wp.p lub tel.: 601088262. Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w konkursie ogłoszona zostanie 19 lipca.
Przedmiotem konkursu jest danie główne i deser. Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego jest do wyboru:
• comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem; kalarepa , pieprznik jadalny
• Olej z esencją masła Kruszwica
• Demi glace, Chef Nestle
Obowiązkowym produktem deseru jest:
• ser owczy do wyboru; bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem
• Likier karmelowy z solą morską Chopin i jeżyna.
Organizatorami konkursu są: Leszek Makulski i Kamil Makulski przy wsparciu i pomocy merytorycznej OSSKiC. Współorganizatorem Konkursu jest miasto Ustroń, Dom Kultury „Prażakówka” oraz Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim. Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.