Jak co roku w czerwcu czeka nas niezwykłe wydarzenie kulinarne – Festiwal Śląskie Smaki! Czternasta już edycja odbędzie się 16 czerwca w pięknym parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach.
Wiadomo, że nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować swoich sił w roli prawdziwego kuchmistrza! W konkursie kulinarnym do walki o tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz złoty, srebrny czy brązowy durszlak stanąć może każdy: profesjonaliści, uczniowie szkół gastronomiczny i amatorzy. W tych kategoriach zmierzą się ze sobą miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób.
Regulamin naborów dla drużyn chcących pokazać swoje możliwości kulinarne jest dostępny na stronie www.slaskiesmaki.pl.
Wyjątkowym elementem Festiwalu jest Bitwa Smaków, w której udział bierze doskonale wszystkim znany Remigiusz Rączka wraz z kolegą po fachu. Zmierzą się z tematem właściwym dla miejsca, w którym odbędzie się wydarzenie, ale to jeszcze tajemnica. A dodatkową atrakcją będzie m.in. koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny. Najmłodsi również nie będą się nudzić – będą czekać na nich konkursy i animacje. Nie zabraknie również przedstawicieli Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.