21 kwietnia w Pijalni Wód Inowrocławianka w Inowrocławiu odbędzie się konkurs kulinarny Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne. Tematem przewodnim konkursu jest udziec sarni i trufla czarna. Zgłoszenia należy przesłać do 28 lutego na adres mailto:dariusz.gwiazda@city-hotel.pl. Zwycięzca otrzyma statuetkę od Prezydenta Miasta Inowrocławia i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2017. Organizatorem konkursu jest Szef Kuchni, Dariusz Gwiazda.
– Sarnina jest mięsem delikatnym, szlachetnym, które kiedyś królowało na stołach. Chciałbym wypromować ten wysokiej jakości gatunek mięsa i przy okazji konkursu pokazać, co można smacznego z niej przygotować przy zastosowaniu nowych technik gotowania. Uczestnicy konkursu Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych będą mogli więc wykazać się swoją kreatywnością i zaprezentować niezwykłe walory smakowe na talerzu. Wyzwaniem będzie przygotowanie udźca z sarny, które jest specyficzny w smaku, a co za tym idzie, dobranie odpowiednich przypraw i zmieszczenie się w określonym czasie. Dodatkiem do tak wykwintnego mięsa będzie najdroższy i najsmaczniejszy grzyb – trufla czarna – mówi Dariusz Gwiazda.