30 czerwca, w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbędzie się XIV edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W tym roku zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem: dorsza bałtyckiego, dowolnego fondu marki Chef, śmietanki 36% Polmlek, Oleju z Esencją Masła Kruszwica oraz deseru z wykorzystaniem YUZU od Morning food for tomorrow.
Ekipy prezentować będą dania na zasadzie „Table Of Challenge!”,według której kucharze mają do wyboru 10 różnych talerzy. Każda ekipa dokona wyboru 2 różnego rodzaju talerzy – jeden na danie główne, drugi na deser. Wykaz talerzy wraz ze zdjęciami dostępny jest w regulaminie.
W konkursie uczestniczyć będzie 8 ekip kucharzy w składzie dwuosobowym. Uczestnikami konkursu mogą być kucharze pracujący aktualnie w zawodzie, bez względu na zajmowane stanowisko i wiek. Ekipy reprezentują macierzyste zakłady pracy tj. restauracje i restauracje hotelowe.
Zgłoszenie zawierające: nazwiska i imiona członków drużyny (szef drużyny i kucharz); telefon kontaktowy; e- mail kontaktowy; nazwę rodzimej restauracji, z której startuje drużyna; nazwy potraw; receptury wraz ze zdjęciami wykonywanych potraw, należy przesłać do 1 czerwca, na adres e-mail: szulba@tlen.pl.
Organizatorami mistrzostw są Krzysztof Szulborski/ Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem/ Hotel Zamek Gniew w Gniewie.
Regulamin: http://www.kucharze.pl/konkursy/1-dorszowe-zniwa/regulamin/