13. Villeroy & Boch Kulinarny Puchar Świata

Wydarzenia

13. Villeroy & Boch Kulinarny Puchar Świata

23 listopada 2018

24-28 listopada w Luksemburgu odbędzie się 13. edycja Villeroy & Boch Kulinarnego Pucharu Świata. Wystartuje tam również Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy (Poland National Culinary Team), której selekcjonerem i trenerem od 2016 r. jest Sebastian Krauzowicz. Razem z Zenonem Hołubowskim, Januszem i Joanną Profus i Lechem Plucińskim tworzą sztab szkoleniowy reprezentacji. Natomiast kapitanem reprezentacji jest Bartosz Peter. W ostatnich latach, aby podnieść prestiż Mistrzostw Świata w Luksemburgu, ograniczono przyjmowanie drużyn do zawodów. Czyli nie każdy, kto się zgłosi, automatycznie zostaje zaproszony. – Nas na pierwszej liście nie było. Zostało sześć drużyn narodowych, które walczyły o tzw. „dziką kartę”. I dzięki staraniom naszego trenera technicznego Zenona Hołubowskiego otrzymała ją reprezentacja Polski – przypomina Sebastian Krauzowicz. Czy to oznacza, że polska reprezentacja ma mniejsze szanse na sukces? Kapitan reprezentacji Bartosz Peter uważa, że sukces jest w naszym zasięgu. – Naszym celem jest zdobycie złotego medalu i wszyscy temu się podporządkowujemy. Poprzednio wywalczyliśmy srebro. Wiemy, co zrobiliśmy źle, znamy swoje błędy i w tym roku je wyeliminujemy. Jest więc naprawdę szansa, by powalczyć o najwyższe podium. Janusz Profus wraz z Joanną Klimas Profus oraz Rafałem Gajownikiem tworzą trenerskie trio sekcji cukierniczej. Trenerzy wspomagają także juniorów, Patryka Macha i Michała Ziaję, którzy w Luksemburgu wystartują indywidualnie. W polskiej reprezentacji za desery natomiast odpowiedzialny jest Mariusz Roch. To nie pierwszy ich występ na tej prestiżowej imprezie, za to po raz pierwszy reprezentantki Polski – Angelika Chwyć, Ewa Drzewicka i Renata Martyna – będą walczyć o podium w cukiernictwie w kategorii „Prezentacja i ekspozycja sztuki cukierniczej”.– Wydaje mi się, że mamy szanse odnieść sukces, bowiem każda jest dobra w swojej dziedzinie – mówi Janusz Profus.
 
Skład trenerów i zawodników:

1. Sebastian Krauzowicz – Trener prowadzący i selekcjoner

2. Zenon Hołubowski – Trener techniczny

3. Janusz Profus – Trener sekcji cukierniczej

4. Joanna Klimas-Profus – Trener sekcji cukierniczej

5. Rafał Gajownik -Trener wspierający sekcji cukierniczej „Juniorzy”

6. Lech Plucinski – Trener wspierający

Skład kulinarnej kadry seniorów

1. Bartosz Peter – Kapitan

2. Artur Skotarczyk – Wicekapitan

3. Mariusz Roch – Pastry Chef

4. Jarosław Kin – Chef

5. Marcin Gruszka -Chef

6. Dawid Grucel Chef

7. Adam Adamczak-Chef

8. Michal Kuduk -Chef

9. Maciej Hippler -Chef

10. Adam Wozniak Chef

Skład kulinarnej kadry juniorów ( indywidualny start )

1. Patryk Mach -Chef

2. Michał Ziaja -Chef

Starty indywidualne / Prezentacja i ekspozycja sztuki cukierniczej.

1. Ewa Drzewiecka -Pastry Chef

2. Angelika Chwyć -Pastry Chef

3. Renata Martyna -Pastry Chef