Druga polska edycja kulinarnego show właśnie wystartowała. Pierwszy „pojedynek” na noże profesjonalnych kucharzy za nami. Patrycja Stefanów-Kot opuściła program i tym samym pożegnała się z tytułem Top Chef.
Po niezwykle emocjonującej dogrywce i po raz pierwszy, w polskim wydaniu „TOP CHEF”, z programu nie odpadła osoba, której poszło najsłabiej w decydującym starciu! Ku ogromnemu zaskoczeniu jury z programem i to na własną prośbę, pożegnała się pierwsza uczestniczka – Patrycja Stefanów-Kot,39-letnia właścicielka i szefowa kuchni Restauracji Koncertowej z Krynicy-Zdroju. Patrycja do rywalizacji na noże stanęła z Magdaleną Perszke, byłym kucharzem Hotelu Bulwar w Toruniu i Piotrem Lisakowskim, właścicielem i szefem kuchni Restauracji Gryfon w Jastarni. Po dogrywce przeszła do kolejnego odcinka. Jednak zdecydowała inaczej! Dobrowolnie oddała szansę na 100 tys. złotych i tytuł Top Chef w ręce, jednogłośnie nominowanej do opuszczenia programu, Magdaleny Perszke.
Obecnie w programie zostało już tylko 13 uczestników “TOP Chef”. Oto oni:
1. Robert Wojnarowski, Warszawa, 29 lat, zastępca szefa kuchni Restauracja Sowa i Przyjaciele w Warszawie
2. Szymon Sierant, Kraków, 22 lata, zastępca szefa kuchni Restauracja Hytta Mat & Vinhus w Beitostølen, Norwegia
3. Inessa Kim, Józefów, 41 lat, właścicielka i szef kuchni Bistro KIM T&V w Warszawie
4. Adam Kowalewski, Bydgoszcz, 27 lat, kucharz Pierogarnia pod Aniołami w Bydgoszczy
5. Sebastian Olma, Bielsko-Biała, 26 lat, były kucharz Restauracja Tom Aikens w Londynie, Wielka Brytania
6. Agnieszka Buch, Tychy, 23 lata, szef sekcji Hotel i Restauracja The Ness House w Shaldon, Wielka Brytania
7. Adrian Feliks, Czeladź, 33 lata, szef kuchni Hotel Kamienica w Opolu, Restauracje Papa Jack w Opolu i Kędzierzynie-Koźlu
8. Bartłomiej Kuzianik, Poznań, 25 lat, były szef zmiany Restauracja Ancora w Krakowie
9. Monika Bielik, Ząbki, 22 lata, asystent doradcy kulinarnego i szefa kuchni Nestlé Polska w Warszawie
10. Piotr Lisakowski, Jastarnia, 38 lat, właściciel i szef kuchni Restauracja Gryfon w Jastarni
11. Adam Leszczyński, Warszawa, 24 lata, szef kuchni Restauracja Kaskrut w Warszawie
12. Przemysław Błaszczyk, Chorzów, 32 lata, właściciel i szef kuchni Mañana Bistro & Wine Bar w Chorzowie
13. Magdalena Perszke, Toruń, 33 lata, były kucharz Hotel Bulwar w Toruniu