13. edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się 11 sierpnia w studio kulinarnym RM Gastro w Ustroniu. Zwycięzca konkursu nominowany jest do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się 2-3 październik w Poznaniu.
Głównym celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz wyrobach z mleka owczego i owczarstwie. Uczestnicy konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.
Wszystkie zgłoszenia należy przesyłać drogą elektroniczną do 16 lipca na adres gastronomia@wp.pl. W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Leszek Makulski na adres gastronomia@wp.pl lub 601088262.
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w finale konkursu zamieszczona będzie do dnia 19 lipca.
Organizatorzy konkursu to: Leszek Makulski tel. 601 088 262, gastronomia@wp.pl; Jan Sztefek tel. 606 317 880, sztefek@ustron.pl, zwany Wielkim zbójnikiem Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.
13. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem konkursu jest miasto Ustroń, Dom Kultury „Prażakówka” oraz Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim. Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Burmistrz miasta Ustroń i Starosta Cieszyński.