12 szkół bierze udział w ogólnopolskim projekcie „Gotuj lokalnie”

Wydarzenia

12 szkół bierze udział w ogólnopolskim projekcie „Gotuj lokalnie”

19 kwietnia 2016

Zakończyły się kwalifikacje do udziału w projekcie edukacyjnym skierowanym do ponadgimnazjalnych szkół o profilu gastronomicznym. „Gotuj Lokalnie” to program promujący tradycyjne polskie produkty żywnościowe oraz możliwości ich najlepszego wykorzystywania w nowoczesnej kuchni polskiej.

Chęć udziału w tegorocznej edycji projektu zgłosiło 90 nauczycieli. Spośród wszystkich zgłoszeń Jury wytypowało 12 szkół, które zostały zakwalifikowane do udziału w projekcie „Gotuj Lokalnie”. Uczestnictwo w projekcie zapewniło szkołom opracowanie oryginalnego przepisu, którego głównym składnikiem jest antrykot wołowy w towarzystwie produktów regionalnych.

Nauczyciele mają już za sobą pierwszy etap projektu – szkolenie przygotowujące ich do prowadzenia zajęć z uczniami w szkołach. Podczas dwudniowych warsztatów, które odbyły się w dniach 5-6 kwietnia 2016 r. w Warszawie, nauczyciele poszerzyli swoją wiedzę o wołowinie i zdobyli umiejętności praktyczne wykorzystania jej w nowoczesnej kuchni polskiej. Dodatkowym atutem zajęć były warsztaty z kuchni molekularnej.

Dalsza część realizacji programu zakłada dwumiesięczne zajęcia warsztatowe w szkołach, podczas których nauczyciele będą odkrywać produkty regionalne i uczyć się praktycznie wykorzystywać je w kreowaniu nowych potraw. Finałem działań projektowych jest konkurs kulinarny dla uczniów. Zadaniem konkursowym jest opracowanie przepisu na danie główne, którego głównym składnikiem jest wołowina oraz min. dwa produkty regionalne. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybierze 10 najlepszych propozycji, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów jest kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.

Projekt „Gotuj Lokalnie” jest inicjatywą Fundacji „Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej”. Parterem projektu jest Akademia Kulinarna Marcina Budynka, a Fundacja Szefów Kuchni objęła wsparciem merytorycznym. Projekt promuje regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. Udział w programie daje młodym adeptom sztuki kulinarnej także możliwość poszerzenia wiedzy teoretycznej oraz podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych. Uczestnicy mają także szansę sprawdzenia swoich umiejętności podczas udziału w ogólnopolskich konkursach kulinarnych.

 „Gotuj lokalnie” to:

  • zajęcia praktyczne i teoretyczne w szkołach i podczas dodatkowych warsztatów,
  • współpraca z doświadczonymi i znanymi kucharzami,
  • konkursy z atrakcyjnymi nagrodami towarzyszące projektowi.