12 sierpnia w studio kulinarnym RM Gastro w Ustroniu odbędzie się 12. edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski. Patronem merytorycznym konkursu jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad Świętem i Konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta Cieszyński oraz Burmistrz Miasta Ustroń.
Głównym celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz wyrobach z mleka owczego i owczarstwie.
Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.
W Konkursie mogą wziąć udział wyłącznie profesjonaliści, tj. kucharze pracujący zawodowo bądź mający w dacie przystąpienia do Konkursu przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok.
Konkurs składa się z dwóch etapów :
I etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur zgodnie z wymogami organizatorów);
II etap – Konkurs Kulinarny;
Przedmiotem Konkursu jest danie główne i deser. Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego jest do wyboru: comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem; kaszy jaglanej, rabarbaru i kurki (pieprznik jadalny) Olej z esencją masła „Kruszwica” Obowiązkowym produktem deseru jest: ser owczy; bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem; likier czekoladowy firmy „Chopin”
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Leszkiem Makulskim na adres: gastronomia@wp.pl gsm 601 088 262.
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na w/w stronach internetowych do dnia 27 lipca.
Organizatorzy konkursu:
• Leszek Makulski tel. 601 088 262, email: gastronomia@wp.pl
• Jan Sztefek tel. 606 317 880, email: sztefek@ustron.pl, zwany Wielkim zbójnikiem Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.