12. edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się 12 sierpnia w studio kulinarnym RM Gastro w Ustroniu przy ul. Sportowej 15a, natomiast część folklorystyczna Święta Baraniny odbędzie się na Rynku Głównym w Ustroniu.
Patronat honorowy nad Świętem i Konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta Cieszyński oraz Burmistrz Miasta Ustroń.
Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.
Patronem merytorycznym konkursu jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Głównym celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz wyrobach z mleka owczego i owczarstwie.
Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.
Konkurs składa się z dwóch etapów :
I etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur zgodnie z wymogami organizatorów);
II etap – Konkurs Kulinarny;
Przedmiotem Konkursu jest danie główne i deser. Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego jest do wyboru: comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem; kaszy jaglanej, rabarbaru i kurki (pieprznik jadalny) Olej z esencją masła Kruszwica. Obowiązkowym produktem deseru jest ser owczy; bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem; likier czekoladowy firmy Chopin.
Lista drużyn zakwalifikowanych do 12. Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny i Święto Baraniny
1. Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak, hotel Courtyard by Marriott, Warszawa
2. Przemysław Kopania, Diana Olechnowicz, restauracja La Brasserie Moderne, Warszawa
3. Adam Kowalewski, Marcin Dembski, hotel Zamek Gniew
4. Michał Kozłowski, Bartosz Fabiś, restauracja Nifty No.20 hotel Puro Poznań
5. Dmitr Petrov, Paulina Pustelnik, hotel Qubus, Bielsko Biała
6. Emil Klimas, Dawid Feist, restauracja Cucina, Poznań
Drużyna rezerwowa;
Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki , restauracja Pasja i Smak, Chorzów.
Program
11 sierpnia piątek
Godz. 18 – przyjazd i zakwaterowanie drużyn startujących, gości i jury – hotel Ziemowit, pensjonat Źródełko, Sanatorium Równica
18.00 – 20.00 Kolacja
12 sierpnia sobota
RM Gastro
8.00. – obowiązkowa odprawa Jury i drużyn kucharzy w RM Gastro ul. Sportowa 15a, Ustroń.
9.00. –oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw Polski i start 1 drużyny
9.00-13.30. – prezentacje firm sponsorskich, RM Gastro
11.30-13.30 – lunch w RM Gastro dla uczestników i obsługi Mistrzostw
14.30 – zakończenie Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny RM Gastro
Hotel Wilga
10.00 – Otwarty panel dyskusyjny pt. „Owca a Środowisko”.
12.00 – Lunch „Niech cię zakole”
Rynek: Święto Baraniny
10.00 Ustawienie zagrody z owcami, stoisk dla artystów i rzemieślników.
12.00 Oficjalne Rozpoczęcie Święta Baraniny. Wystrzał armatni, trombita. Rynek Miejski
12.00-14.00 Pokazy kulinarne
12.00-18.00 Koncerty kapel góralskich; Hora, Gronie, Torka, Polandia.
13.00-13.30 Rozpoczęcie konkursu plastycznego dla dzieci, „Owce w górach” biblioteka miejska
14.00-14.30 Archaiczne strzyżenie owiec.
15.00 Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego dla dzieci „Owce w górach”
16.00 Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród w konkursie XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
12.00-17.00 Występ kapel góralskich
Otwarty panel dyskusyjny w :
“Hotelu Wilga” pt „Owca a Środowisko” odbędzie się w ramach 12. edycji „Święta baraniny” i 12. Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny w Ustroniu
Komitet naukowo-organizacyjny konferencji:
Honorowi przewodniczący: prof. dr hab. Daniel Kadłubiec i prof. dr hab. Roman Niżnikowski
Przewodniczący: prof. dr hab. Bronisław Borys
dr hab. Marek Rembierz, dr Andrzej Wojcieszek.
Organizatorzy konkursu:
• Leszek Makulski tel. 601 088 262, email: gastronomia@wp.pl ;
• Jan Sztefek tel. 606 317 880, email: sztefek@ustron.pl, zwany Wielkim zbójnikiem Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.