10-12 marca w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa& Wellness w Busku Zdroju odbędzie się wielkie święto kuchni włoskiej pod patronatem Ambasady Włoskiej, Burmistrza Miasta Busko Zdrój, Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy (Federazione Italiana Cuochi ), Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. „Poradnik Restauratora” będzie uczestniczył w tym wydarzeniu.
Konkurs dla profesjonalistów – uczestnicy:
Restauracja Dolce Vita – Bydgoszcz – Patrycja Reich, Sebastian Szynkiewicz
Hotel Sheraton Wave Restaurant – Sopot – Arnold Wąsowski, Bartłomiej Wiśniewicz
Restauracja Safran Hotel Rado – Wola Chorzelowska – Kamil Tłuczek, Krzysztof Chłopek
Dolce Vita Ristorante Italiano – Międzyzdroje – Łukasz Frankowicz, Marcin Ruban
Restauracja Villa Toscana – Zakopane – Maciej Kurzyński, Lorenzo Romano
Restauracja Miodowa 8 – Wadowice – Dawid Konior, Bartosz Puchałka
Hotel Bonifaccio Spa & Sport Resort – Sochocin – Przemysław Bednarz, Marcin Suski
Restauracja Villa Tatrzańska – Bydgoszcz– Michał Zieliński, Bartosz Wiśniewski
Restauracja Andromeda Alfa Hotel Galaxy – Kraków -Piotr Tuźnik, Michał Janas
Restauracja Scandale Royal – Kraków – Konrad Styba,Łukasz Niziński
Blue Diamond Hotel Active Spa – Trzebownisko – Przemysław Żurek, Michał Łakomy
Hotel Restauracja Piano – Lublin – Dariusz Cygan, Paweł Gałecki
Jury profesjonalne degustacyjne – konkurs dla profesjonalistów:
Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury
Andrea Camastar
Riccardo Nardi
Kurt Scheller
Teofilos Vafidis
C-Michel Labarre
Andrzej Polan
Krzysztof Szulborski
Monika Ignaciuk
Jury profesjonalne techniczne – konkurs dla profesjonalistów:
Wiesław Bober
Waldemar Hołówka
Piotr Sabala
Tomasz Pawlusek
Supervisor- konkurs dla profesjonalistów:
Piotr Bassara
Jacek Kempa
Jury vip degustacyjne – konkurs dla gwiazd:
Mirosław Lubarski – członek zarządu Polskie Składy Budowlane właściciela Hotelu Słoneczny Zdrój
Waldemar Sikora – prezydent miasta Busko Zdrój
Andrzej Gnoiński – członek zarządu marki Philipiak Milano
Luciano Pavone – prezes zarządu marki Mille Sapori
Wojciech Chojnicki – prezes zarządu marki Winterhalter
Jarosław Baczyński – dyrektor marketingu marki Prymat
Małgorzata Piotrowska – dyrektor marketingu marki Gastro Magic Servis
Jury profesjonalne techniczne – konkurs dla gwiazd:
Marcin Budynek
Krzysztof Gawlik
Dariusz Ratuszniak
Zbyszek Kopycki
Supervisor – konkurs dla gwiazd:
Andrzej Ławniczak
Janusz Pyra
Koordynator organizatora:
Kamil Prusicki
Program:
10 marca:
14.00 – przyjazd i zakwaterowanie uczestników konkursu, jury, prasy, sponsorów i gości VIP w hotelu
18.00-20.00 –kolacja Klub Kalejdoskop
20.00 – odprawa konkursowa uczestników konkursu dla profesjonalistów z Jurorami –Sala Konferencyjna Buska
21.00 – Odprawa konkursowa uczestników konkursu dla Gwiazd z Jurorami –Sala Konferencyjna Buska
20.00- 03.00 – spotkanie integracyjne dla jury, sponsorów i gości VIP – Klub Kalejdoskop
11 marca
8.00-11.00 – śniadania hotelowe – Klub Kalejdoskop
9.30 – oficjalne otwarcie konkursu – Restauracja Ponidzie
10.00- 16.00 – konkurs kulinarny dla profesjonalistów – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – Restauracja Ponidzie
11.00- 15.00 – konkurs kulinarny dla Gwiazd – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – Restauracja Ponidzie
14.00 – 16.00 –lunch – Klub Kalejdoskop
19.00 – 21.00 – dinner – Klub Kalejdoskop
21.00 – 22.30 – uroczysta Gala – Restauracja Ponidzie
21.00 – 02.00 – After Party – Klub Kalejdoskop
22.30 – 23.15 – koncert w wykonaniu Papa D – Restauracja Ponidzie
23.15 – 01.00 – koncert w wykonaniu Tomasa Grotto – Restauracja Ponidzie
Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, uroczystą galę Zygmunt Chajzer.
12 marca
7.00-11.00 – śniadanie hotelowe Restauracja Ponidzie
Do 13.00 – wykwaterowanie z hotelu