12. Festiwal Kuchni Greckiej – wyniki

Wydarzenia

12. Festiwal Kuchni Greckiej – wyniki

14 kwietnia 2017

7 kwietnia już po raz 12. odbył się konkurs kulinarny Festiwalu Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia – Teo Vafidis. Już po raz kolejny Festiwal odbył się na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Tuż po uroczystej inauguracji, dokonanej przez Jego Ekscelencję Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Republiki Greckiej w Warszawie, a także Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej w Warszawie Petrosa Michaelidisa, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy.

W tym roku jury, podzielone zostało na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Artur Świerżewski, Kurt Scheller oraz sekcję gwiazd: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Joanna Kruk, Tomasz Kozłowicz. Imprezę poprowadził prezenter radiowy RMF FM – Przemysław Skowron.

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: warzywa Oerlemans, ciasto Fillo Kanaki, oliwa z oliwek Extra Virgin z Krety. Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale. Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców. Pierwsze miejsce zdobył Maciej Undziakiewicz z Zamku Dubiecko, drugie miejsce przypadło Pawłowi Kuberze z Hotelu DeSilva Premium w Poznaniu, a trzecie Sławomirowi Sagule z Rezydencji Gubałówka w Kościelisko.

Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji „U Artura”, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy.O oprawę muzyczną zadbał zespół Orfeusz, głównymi atrakcjami były tradycyjne tańce oraz tłuczenie talerzy. 

Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.