16 października br. na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Banki Żywności przyłączając się do świętowania zaprosiły wszystkich producentów i dystrybutorów żywności do podzielenia się swoimi produktami z osobami ubogimi. W akcję włączyło się około 20 firm spożywczych. W terminie od 12-16 października przekazały one 115 ton żywności do Banków Żywności. Akcja miała na celu pogłębienie świadomości publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z niedożywieniem i ubóstwem.
Tegoroczne zmiany w ustawie, które zwalniają producentów żywności od opłaty podatku VAT za darowizny żywnościowe ułatwiły włączenie się w akcję. Szczególne podziękowania należą się dystrybutorom żywności, którzy pomimo niedogodności prawnych również solidaryzowali się z ubogimi przekazując produkty.
Wśród darczyńców znaleźli się m.in.: Bakalland, Bakoma, Czanieckie Makarony Sp. z o. o. Coca-Cola, Danone, Dr Oetker, Food Care, HJ Heinz, Hoop, Verco (produkty Humana), Tymbark (grupa Maspex), Rolnik i ZT Kruszwica.