Spośród nadesłanych zgłoszeń kapituła konkursu zakwalifikowała następujące drużyny:
Krystian Świderek i Mateusz Świderek – Hotel Natura Mazur – Warchały
Maciej Małecki i Marcin Nowak – Puro Hotel – Warszawa
Paweł Lewandowski i Mateusz Gawinecki – restauracja Monka – Toruń
Marcin Borowczyk i Jędrzej Matyśkiewicz – restauracja Blow Up Hall – Poznań
Emil Klimas i Dominik Świątecki – Hotel Andersia – Poznań
Wiktor Wielgus i Daniel Bereziak – Hotel Nicolaus – Toruń
Michał Grzegorek i Agnieszka Piekarczyk – Puro Hotel Kraków – Kazimierz
Michał Zieliński i Grzegorz Wroński – restauracja Kompromis Warszawa
Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro – Grand Hotel Boutique – Rzeszów
Aleksander Kwasigroch oraz Jakub Borkowski – Notera Hotel Spa – Bory Tucholskie
Dawid Bielecki iz Marek Sosnowski – restauracja Winosfera – Warszawa
Klaudia Miodowicz (zwyciężczyni Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej) i Kamil Kempa – restauracja Cucina – Poznań
Zespół rezerwowy:
Dawid Jędrzejczyk i Tobiasz Nowak – Art Hotel – Wrocław.
Jak rozwinęła się kuchnia polska na przestrzeni lat, jakie nowe odsłony tradycyjnych dań serwują najlepsi kucharze w kraju i w jaki sposób modyfikują je w odniesieniu do współczesnych trendów żywieniowych? Odpowiedzi na te pytania będzie można poznać podczas Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski. Współorganizatorem wydarzenia jest Transgourmet i Selgros Cash&Carry, a wsparcia merytorycznego udziela partner strategiczny firmy, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. W tym roku po raz pierwszy w jury konkursowym zasiądzie Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski.
Głównym celem konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” jest promowanie i pogłębianie wiedzy na temat polskiej tradycji kulinarnej. 1 lipca, w hotelu BoniFaCio w Suchocinie, uczestnicy przygotują tradycyjne potrawy kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie, w nawiązaniu do współczesnych trendów kulinarnych.
– Na kulinarnej mapie Polski znajdują się dania, które na stałe wpisały się do kanonu rodzimej kuchni. Możemy być szczególnie dumni z zup, które są charakterystyczne dla naszej części Europy, takich jak: czarnina, żur, barszcz czerwony, grzybowa czy flaczki oraz mięs, w szczególności dziczyzny, gęsiny czy kaczki. Warto także wspomnieć o gołąbkach, bigosie i pierogach, na które jest tyle samo przepisów, ile regionów. Kuchnia polska bazuje na składnikach łatwo dostępnych w naszej szerokości geograficznej. Są to przede wszystkim zboża, kasze, ale także różnego rodzaju warzywa strączkowe. Jeszcze kilka lat temu mieliśmy do czynienia ze zmęczeniem polską kuchnią, które w dużej mierze wynikało z zapomnieniu o jej różnorodności. Całe szczęście nuda i jednolitość w polskiej gastronomii odeszły już do lamusa – komentuje Bartosz Peter.
12 dwuosobowych drużyn, w skład których wchodzą szef kuchni i pomocnik, będzie miało za zadanie przygotować przystawkę zimną: oryginalny tatar z polędwicy wołowej z autorskim majonezem oraz danie główne: kurczak kukurydziany z serem Bursztyn i sezonowymi dodatkami.
Drużyny oceniać będą dwa odrębne składy sędziowskie: jury techniczne i degustacyjne, składające się z profesjonalnych kucharzy cieszących się uznaniem środowiska gastronomicznego. W tym roku po raz pierwszy w jury zasiądzie Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet i jedyny w historii, dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2017 i 2018 roku.
– Obecnie, dzięki wpływom ze świata i obowiązującym trendom kulinarnym, kuchnia polska ewoluuje pokazując bogaty wachlarz smaków i aromatów, a młodzi szefowie kuchni za pomocą najnowszych technik kulinarnych wyciągają z niej esencję opierając się na naturalnych, jakościowych składnikach i dodając regionalnym recepturom współczesnego sznytu. Dlatego bardzo cieszę się mogąc w tym roku oceniać potrawy polskie we współczesnych aranżacjach, przygotowywane podczas konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” – podsumowuje Bartosz Peter.