25 czerwca poznańska restauracja Hyćka świętowała 10-lecie istnienia. Jednocześnie przedstawiono nowego szefa kuchni, Pawła Kuberę, który dołączył do zespołu. „Poradnik Restauratora” uczestniczył w tym wydarzeniu.
Przez ostatnią dekadę Hyćka stała się miejscem, gdzie wielkopolska tradycja jest pielęgnowana i promowana, a lokalne smaki zachwycają naszych gości. W trakcie tych dziesięciu lat nie tylko raczyliśmy naszych gości wybornymi daniami, ale także aktywnie uczestniczyliśmy w życiu społeczności lokalnych – Śródki, Poznania i Wielkopolski. Edukowaliśmy, opowiadaliśmy o kuchni regionalnej i jej znaczeniu oraz nawiązywaliśmy bliskie relacje z lokalnymi producentami. Nasza pasja do kuchni regionalnej to zarówno serwowanie potraw, jak i poszukiwanie najlepszych regionalnych produktów – dziczyzny, serów, mięsa i warzyw – mówią Alicja i Marcin Sadowscy, właściciele restauracji.
Podczas kolacji można było delektować się specjalnie skomponowanym menu, które podkreślało pasję do regionalnej kuchni. Na początku zaserwowano trio: daniel/śledź/kaczka, a następnie zupę szczawiową z przepiórczym jajkiem, wędzonym pstrągiem i koperkową oliwą. Podano także perlicę z cebulką, bobem i sosem pieprzowym oraz miętusa z leczo, ziemniakiem i sosem z kiszonej kapusty. Ucztę zwieńczył deser – truskawki z hyćką.
Wierzymy, że nowe pomysły naszego szefa kuchni będą doskonałym uzupełnieniem dotychczasowej tradycji Hyćki i wprowadzą niezapomniane doznania smakowe. Klasyki menu pozostaną bez zmian, ale niektóre z nich lekko odświeżymy i nadamy im nowego charakteru – dodaje Marcin Sadowski. „Poradnik Restauratora” uczestniczył w tym wydarzeniu.
Paweł Kubera zdobywał doświadczenie w renomowanych restauracjach w Poznaniu, jak Bażanciarnia czy Figa. Szkolił się w Instytucie Poul Bocuse w Lyonie, a także otrzymał liczne nagrody kulinarne m.in. w Kulinarnym Pucharze Polski.
Przypominamy, że restauracja Hyćka to laureat Hermesa Kulinarnego Poradnika Restauratora 2021 w kategorii „Restauracja z tradycją”.