Dokładnie 10 lat temu ruszyła Akademia Kulinarna Farutex. Projekt pomaga pogłębiać wiedzę, zdobywać kwalifikacje i wymieniać doświadczenia, goszcząc rocznie ponad 2 tys. profesjonalistów z branży gastronomicznej.
Akademia Kulinarna Farutex to projekt szkoleniowo-doradczy, który firma Bidfood Farutex założyła z myślą o szefach kuchni, kucharzach, menadżerach czy właścicielach lokali. W ramach Akademii odbywają się spotkania, rozmowy o produktach, testy i szkolenia – również dla pracowników firmy, by poznawali kulinarne trendy, lepiej doradzali klientom i wspomagali ich w codziennym doborze asortymentu.
Projekt wystartował w 2008 r. z zespołem doradców kulinarnych. Przez 10 lat pod sztandarem Akademii Kulinarnej Farutex odbyły się setki pokazów, szkoleń i warsztatów, jak w 2009 r. z Karolem Okrasą i Robertem Sową, w 2015 r. ze skandynawskimi szefami kuchni z gwiazdkowych restauracji podczas Targów Horeca w Krakowie, w 2017 r. kuchni włoskiej z Roberto Grandim czy w br. kuchni nowoczesnej z Natalie Jewell.
Od dwóch lat Bidfood Farutex prowadzi cykl „Inspiracji Kulinarnych”, wyjątkowych kolacji degustacyjnych dla szefów kuchni, właścicieli i menedżerów restauracji. Obecnie trwa jesienna edycja.
Dziś pokazy i szkolenia w ramach Akademii Kulinarnej – również te cykliczne, jak Dolnośląscy Szefowie Kuchni od Kuchni czy poświęcone kuchni azjatyckiej – prowadzone są przez siedmiu Szefów Kuchni Farutex w czterech studiach kulinarnych w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu i Krakowie. W ciągu roku w ramach projektu odbywa się ponad 600 spotkań, w których udział bierze ponad 2 tys. uczestników. W planach Bidfood Farutex ma nową siedzibę Akademii w Krakowie i nową Akademię w Gdańsku.