7 grudnia w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie odbędzie się 10. Jubileuszowy Ogólnopolski Konkurs Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018 oraz Ogólnopolska Olimpiada Baristów dla Szkół Gastronomicznych.
Celem głównym konkursu kulinarnego jest m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Zakwalifikowane drużyny będą musiały wykazać się wiedzą, umiejętnością oraz kreatywnością, wykonując zadanie techniczne polegające na przygotowaniu amuse bouche z wykorzystaniem śledzia – filet a’la matias oraz dania głównego z wykorzystaniem mięsa wołowego, a dokładniej górnej części zrazowej, ziemniaków oraz goździków, a także deseru, z użyciem sera twarogowego tłustego oraz czerwonego buraka.
Do konkursu zakwalifikowało się 12 szkół:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Siedlcach
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Zespół Szkół Powiatowych im. mjr. H. Sucharskiego
Zespół Szkół Nr 1, Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, Radom
Zespół Szkół im. St. Staszica w Małkini Górnej
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II, Radzyń Podlaski
Zespół Szkół Gastronomiczno – Usługowych, Chorzów
Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
Zespół Szkół im. Michała Konarskiego, Warszawa
Zespół Szkół im. Bolesława Prusa, Pułtusk
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Warszawa.