10. Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018

Wydarzenia

10. Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018

07 grudnia 2018

7 grudnia w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie odbędzie się 10. Jubileuszowy Ogólnopolski Konkurs Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018 oraz Ogólnopolska Olimpiada Baristów dla Szkół Gastronomicznych.

Celem głównym konkursu kulinarnego jest m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia. Zakwalifikowane drużyny będą musiały wykazać się wiedzą, umiejętnością oraz kreatywnością, wykonując zadanie techniczne polegające na przygotowaniu amuse bouche z wykorzystaniem śledzia – filet a’la matias oraz dania głównego z wykorzystaniem mięsa wołowego, a dokładniej górnej części zrazowej, ziemniaków oraz goździków, a także deseru, z użyciem sera twarogowego tłustego oraz czerwonego buraka.

Do konkursu zakwalifikowało się 12 szkół:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 w Siedlcach

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

Zespół Szkół Powiatowych im. mjr. H. Sucharskiego

Zespół Szkół Nr 1, Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich, Radom

Zespół Szkół im. St. Staszica w Małkini Górnej

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II, Radzyń Podlaski

Zespół Szkół Gastronomiczno – Usługowych, Chorzów

Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie

Zespół Szkół im. Michała Konarskiego, Warszawa

Zespół Szkół im. Bolesława Prusa, Pułtusk

Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, Warszawa.