10. Europejskie Targi Produktów Regionalnych – 4 dzień

Wydarzenia

10. Europejskie Targi Produktów Regionalnych – 4 dzień

14 sierpnia 2019

W Zarembku tradycji gościliśmy panią Lucynę Job, która opowiedziała historie starych przedmiotów, Janusza Siemka, który przeprowadził warsztaty wypalania i malowania drewnianych talerzy oraz Jacka Sikonia, którzy wprowadził nas w świat tradycyjnych miodów.
Gośćmi specjalnymi dzisiejszego dnia byli przedstawiciele partnerskiego Powiatu Jędrzejowskiego na czele ze starostą Pawłem Faryną oraz wicestarostą Marią Barańską. Władzom powiatu towarzyszyły panie z Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Jędrzejowskiego, które częstowały między innymi pierogami oraz naleśnikami, domowymi wypiekami oraz tradycyjnym chlebem.
Najważniejszym punktem dnia było rozdanie nagród za najlepsze produkty tegorocznych Targów. Jury złożone z kucharzy oraz przedstawicieli partnerów wyłoniło następujących zwycięzców:
Kat. I
1. Smalec domowy z boczkiem – Fundacja Izba Regionalna w Zgorzale
2. Miód wrzosowy z Nowej Dęby – Pasieczne Miody Dworskie
3. Polędwiczka wędzona – Wiejska Chata Rarytasy z Podlasia
Kat. II
1. Baba drożdżowa – KGW Kościelisko
2. Piernik domowy z konfiturami Gosp. Agroturystyczne Bałszczyk Dariusz
3. Tajemnicze powidło – Hotel Kocierz
Kat. III
1. Sok z jagody kamczackiej – Tocznia owoców Pawłowski
2. Nalewka z pigwowca japońskiego – Gospodarstwo rolne Róża i Spółka
3. Hyćka – Michał Izydorczyk
Kat. IV
1. Mieszek – Stary Młyn
2. Kruche z jabłkiem i śliwką – KGW Bustryk
3. Bułeczka z czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami – Sermix
Sponsorami nagród w konkursie byli: Makro, Stollimpex, Develey, Toorank, Huta Szkła Krosno, OSM Krasnystaw, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Puchary Ufundowali Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Michał Izydorczyk – Izi Alkohole Regionalne
Na targowej scenie zaprezentowały się dziś zespoły z Podhala oraz Powiatu Jędrzejowskiego – Mali Bystrzanie z Nowego Bystrego, Regle z Poronina, Potoczanki oraz kapela Jędrusie.

fot. Kronos Media

djmedia:103