1. Ogólnopolskie Mistrzostwa Kelnerów

Wydarzenia

1. Ogólnopolskie Mistrzostwa Kelnerów

18 stycznia 2018

13 marca w Katowicach odbędą się 1. Ogólnopolskie Mistrzostwa Kelnerów. W finale weźmie udział 6 uczestników z najwyższą liczbą punktów wyłonionych przez komisję eliminacyjną po drugim etapie konkursu. Patronat honorowy sprawuje Akademia Gastronomiczna w Polsce.

W jury konkursu zasiadać będą:

Maciej Dobrzyniecki – prezydent i założyciel Akademii Gastronomicznej w Polsce, przedsiębiorca, wiceprezes zarządu Business Centre Club, konsul honorowy Królestwa Hiszpanii.

Szymon Kohut – mistrz kelner, pomysłodawca, założyciel i właściciel Krakowskiej Szkoły Restauratorów, organizator licznych kursów i szkoleń branżowych HoReCa na terenie Krakowa i Polski. Trener z zakresu sztuki restauracyjnej, marketingu w gastronomii i innych. Główny organizator Krakowskiego Biegu Kelnerów.

Bernard Sitarski – vice prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, wykładowca i współtwórca projektów szkolenia kelnerów pod patronatem ośrodków zajmujących się kształceniem pracowników z branży gastronomicznej w Polsce, pasjonat sztuki serwowania i doboru win, współtwórca programów szkoleniowych w zakresie Kelner – Sommelier i realizator szkoleń .

Bogdan Migas – czołowy polski sommelier. Prowadzi szkolenia z zakresu win, współpracuje z Urzędem Rady Ministrów, Business Center Club oraz obsługuje imprezy z udziałem najwyższych władz państwowych w Pałacu Prezydenckim. Uzyskał dyplom wydany przez prezydenta Międzynarodowej Federacji Sommelierów. Prowadził salon z winami dla jednej z największych firm winiarskich w Polsce.

Rafał Adamek – Mistrz Polski Baristów, certyfikowany barista SCAE, uczestnik Mistrzostw Świata Baristów 2006 r. Berne, uczestnik Drużynowych Mistrzostw Europy Moskwa 2007 r., drugie miejsce w Konkursie Coffee Flair Challange 2008 r. Triest, certyfikat autoryzowanego trenera Procaffe w Polsce, brand Ambasador marki Bristot w Polsce.

Artur Grzęda – członek komisji egzaminacyjnej Izby Rzemieślniczej Małej i Średniej przedsiębiorczości w Katowicach, Menadżer HoReCa w firmie Weindich.

Celem konkursu jest: zintegrowanie środowiska kelnerskiego we wspólnych działaniach na rzecz promocji zawodu kelnera; kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kelnerskiej; promocja i prezentacja technik oraz sposobów obsługi kelnerskiej; wyłonienie najlepszych kelnerów w Polsce oraz wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami konkursu.

Kandydaci, którzy poprawnie odpowiedzieli na test i zakwalifikowali się do II etapu eliminacji:

Lucyna Stępień

Paulina Borek

Mateusz Daraż

Sylwester Ochman

Remigiusz Mańczyk

Błażej Stasica

Michał Kuk

Michał Lapczyk

Maciej Łusiński

Sebastian Iwanicki

Bartosz Gomała.

Kontakt z organizatorem w sprawie konkursu:

Piotr Borecki – V-ce Prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich tel. 608 368 823 piotr.borecki@stkp.pl

Anna Kozdroń tel. lub 608 302 801 lub +48 32 746 91 70 a.kozdron@weindich.pl

Więcej szczegółów i regulamin