Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym – konferencja online

Wydarzenia

Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym – konferencja online

21 września 2020

Celem konferencji jest stworzenie płaszczyzny wymiany poglądów i doświadczeń oraz zaprezentowania dobrych praktyk w zakresie intensyfikacji turystyki kulinarnej, edukacji poprzez tę formę turystyki oraz wpływu turystyki kulinarnej na rozwój regionalny.

Przedmiotem dyskusji będą w szczególności następujące zagadnienia:
 bieżące edukowanie zainteresowanych przedsiębiorców jak rozwijać działalność w obszarze turystyki kulinarnej,
 różne formy edukacji turystów,
 edukacja młodego pokolenia jako potencjalnego odbiorcy tradycji kulinarnych oraz kontynuatora tych tradycji,
 kulinaria jako przedmiot edukacji,
 narzędzia edukacji,
 konieczność edukacji lokalnych społeczności,
 działalność gastronomiczna, działalność turystyczna, działalność kulturowa,
 element dobrostanu ekonomicznego, widziany oczami przedsiębiorców, samorządów, gospodarzy regionów, organizacji, grup działania,
 narzędzia promocji kulinariów lokalnych i regionalnych,
 kulinaria jako potencjał rozwoju regionalnego,
 dobre praktyki rozwoju turystyki kulinarnej,
 szlaki kulinarne, sieciowanie produktów kulinarnych,
 wykorzystanie kulinariów dla rozwoju turystyki,
 wykorzystanie kulinariów dla rozwoju regionów,
 tradycje i zwyczaje kulinarne w budowaniu tożsamości lokalnej i regionalnej,
 współpraca jako element sukcesu w rozwoju regionalnym,
 sposoby podnoszenia atrakcyjności regionów przy wykorzystaniu lokalnych walorów kulinarnych,
 sposoby aktywizacji terenów wiejskich.

Organizatorami wydarzenia są:
 Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
 Instytut Wiedzy i Umiejętności IWIU
 Partnerem Wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.
Podczas konferencji organizatorzy przewidują wystąpienia badaczy i ekspertów z różnych dziedzin, którym bliska jest podejmowana tematyka.
• Wystąpienia przedstawicieli patronów wydarzenia i gości instytucjonalnych min: Prezesa POT, Sekretarza Stanu Ministerstwa Rozwoju, Dyrektora Instytutu Dziedzictwa Wsi, Przedstawiciela Warszawskiej Organizacji Turystycznej
• Wystąpienie Erika Wolfa – prezesa Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych (World Food Travel Association – WFTA)
• Debatę na temat modelu kształcenia dla gastronomii, która poprowadzi Maciej Barton a uczestniczyć w niej będą praktycy branży gastronomicznej i turystycznej.
• Blok wystąpień w języku angielskim z udziałem gości z USA:
Fabio Parasecoli – profesora nauk o żywności na Wydziale i Żywieniu na Uniwersytecie Nowojorskim w Nowym Jorku
Lucy Long – badaczki kultury kulinarnej, profesora Uniwersytetu stanowego w Ohio
• Debatę nt. „Kulinaria, edukacja, marka i rozwój regionu”, którą poprowadzi Hubert Gonera.
• Warsztaty tematyczne

Terminarz:
Zgłoszenia tematów wystąpień podczas konferencji do 30 września, a uczestnictwa bez wystąpienia w konferencji do 18 października.
Przesłanie treści wystąpień do 15 października.
Przesłanie tekstów do publikacji w monografii Edukacyjna rola turystyki kulinarnej do 1 listopada.

Link do wskazówek dla autorów:
https://i.vistula.edu.pl/pubs/content/journal/9/autorow

Treść wydarzenia:
https://www.vistula.edu.pl/o-nas/aktualnosci-i-wydarzenia/wydarzenia/edukacyjna-rola-turystyki-kulinarnej-rozwoju-regionalnym

Link do formularza:
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=_iql6Khu90eydXg_cIe1-tO1L41UqyFDh6nWKrZ8jQNUN1dIT0c0TEZaN1hCVzVLNU1KUTI2UDY1VC4u

Kontakt: piotrdominik@autograf.pl lub p.dominik@vistula.edu.pl.

oprac. red