25 lutego podczas Targów Expo Sweet w Centrum Expo XXI w Warszawie odbędą się Mistrzostwach Polski w Przygotowaniu Deseru. Temat Mistrzostw brzmi: Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro. 

W konkursie mogą wziąć udział wszystkie osoby pracujące w punktach gastronomicznych, tj. restauracjach, kawiarniach, barach i hotelach, niezależnie od ich wyuczonego zawodu. Celem Mistrzostw jest popularyzacja sztuki cukierniczej w branży gastronomicznej. Każdy zespół musi przygotować 12 sztuk identycznych deserów restauracyjnych à la carte. Gramatura całego deseru łącznie z dekoracją nie może być niższa niż 80 g ani wyższa niż 120 g (do masy deseru nie wlicza się masy talerza). Czas przygotowania to 2 godz. Interpretacja tematu pozostaje w gestii zespołu. Do 6 stycznia 2020 r. na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. wraz z formularzem zgłoszeniowym należy przesłać zdjęcia 3 autorskich deserów (bez receptur). Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc zachęcamy do wcześniejszego przesyłania zgłoszeń. Zespoły zakwalifikowane do Mistrzostw będą powiadamiane do 13 stycznia. Nagrody to 10.000 zł dla zawodników i 10.000 zł dla lokalu! Organizatorem konkursu jest Expo Sweet EZIG, a patronami merytorycznymi – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Więcej: www.exposweet.pl.

Regualmin

 

Najpopularniejsze