16 października zawiązał się Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej. Celem sztabu jest wypracowanie z rządem RP rozwiązań funkcjonowania branży gastronomicznej w czasie epidemii na zdrowych zasadach ekonomicznych z zachowaniem bezpieczeństwa sanitarnego i ochrony seniorów 65+.

Postulaty Sztabu Kryzysowego do Rządu RP:

Żądamy merytorycznego uzasadnienia ograniczenia swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej wprowadzonego przez Rząd RP.
Wnioskujemy do Rządu RP o przedstawienie mechanizmu i merytoryki decyzji lockdown z 13 marca 2020 r. i obecnego ograniczania działalności do godz. 21:00.
Żądamy wprowadzenia stałej i jednolitej stawki VAT – 8% na wszystkie produkty i usługi w gastronomii od dnia 01.11.2020 r.
Domagamy się „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej”, na wzór tarcz antykryzysowej dla Turystyki.
Na wzór Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19…, w tym:
a) stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli w szczególności właścicieli nieruchomości
b) gwarancji dla banków i uruchomienie nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii
c) gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach
d) umorzenie obowiązku spłat dotacji z PFR
e) preferencyjny ZUS dla pracowników gastronomii

Pierwsze spotkanie odbyło się 16 października w restauracji Moonsfera w Warszawie. Uczestniczyli w nim m.in.: Marcin Soból (prezes Euro-Toques Polska), Jarosław Usciński (prezes OSSKiC),  Jarek Walczyk (prezes KSK), Jacek Czauderna (prezes IGGP), Sławomir Grzyb (sekretarz IGGP), Maciej Wroński (dyrektor zarzadzający Rational), Agnieszka Huszczyńska (Kongres Szefów Kuchni) oraz online Łukasz Konik (prezes Polska Inicjatywa Kulinarna), Krzysztof Szulborski (prezes Stowarzyszenie Kucharzy Polskich).

Najpopularniejsze