Aktualności
Polacy planują spędzić wakacje głównie w kraju
Blisko połowa Polaków wybiera się w tym roku na wyjazd urlopowy. Głównie są to osoby w wieku 18-35 lat, z wyższym wykształceniem i zarabiające 6-7...
Eksperci branży
Malka Kafka: Czy gastronomia jest kobietą?
– Gastronomia na pewno nie jest domeną męską, jak piłka nożna lub górnictwo. Panie znajdą tu swoje miejsce, muszą tylko wyjść poza schematy i zrobić coś po...
Czy olej posmażalniczy jest odpadem komunalnym?
Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców otrzymał odpowiedź Ministerstwa Klimatu i Środowiska na wątpliwości dotyczące klasyfikacji oleju...
Wojciech Harapkiewicz: Menu na bazie afrodyzjaków
Walentynki to jeden z tych dni w roku, kiedy restauracje dosłownie „pękają w szwach” a kucharze mają nie tylko ogrom pracy, ale równie ważne zadanie –...
Na czym polega fenomen tradycyjnego pączka?
Najbardziej popularne to te z różanym nadzieniem, ale nie tylko. Z budyniem, konfiturą (w rozmaitych smakach), dżemem, marmoladą, toffi, czekoladą,...
Robert Sowa: Nie od razu lokale będą pełne gości
Zwolnienie branży gastronomicznej z obostrzeń związanych z pandemią nie spowoduje, że nasze lokale od razu zapełnią się gośćmi. To będzie pewien...
Okap – funkcjonalność ponad wszystko
Okapy gastronomiczne to kolejny punkt niezbędnego wyposażenia kuchni restauracyjnej, w której znajdziemy urządzenia emitujące dużą ilość ciepła, dymu, zapachów i...