Pieczona pierś gęsi z sosem pomarańczowo- figowym | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Pieczona pierś gęsi z sosem pomarańczowo- figowym

Pieczona pierś gęsi z sosem pomarańczowo- figowym

Składniki:

1 pierś z gęsi ok. 1kg

2 ząbki czosnku

przyprawy (sól, pieprz)

3 pomarańcze

4 suszone figi

½ ostrej papryczki chili

100 ml białego wina (można zastąpić wodą)

Przygotowanie gęsi:

Pierś gęsią wraz z kością, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika, piec bez przykrycia przez 30 minut. Po tym czasie polać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 160° C i piec jeszcze około 1,5 godz. Po upieczeniu odstawić upieczoną pierś na 15 minut. Dopiero po tym czasie oddzielić od kości, pokroić w grube plastry, podawać z sosem

pomarańczowo-figowym.

Przygotowanie sosu pomarańczowo-figowego:

Figi pokroić, zalać winem, odstawić na kilka godzin. Najlepiej jest figi przygotować 1 dzień wcześniej. Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok wraz z miąższem, przelać do rondla, zagotować, dodać figi wraz z winem, w którym się moczyły oraz ½ papryczki chili i jeszcze gorący zblendować. Ostudzić, podawać jako dodatek do pieczonej piersi gęsiej.

Fot. ISPG (Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi)

Projekt promocji mięsa gęsiego sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
9 listopada 2018

Podobne artykuły

Wątróbka drobiowa /czerwone wino/jabłko/burak/ olej lubczykowy/maliny/kurka

8 marca 2019

Wątróbkę oczyszczamy z błon. Dokładnie myjemy i osuszamy. Buraki pieczemy przez 1 godz. w 190 °C. Studzimy. Kroimy na małe elementy. Połowę blendujemy na purée i przecieramy przez drobne sito. Resztę buraka zostawiamy w cząstkach.

przeczytaj całość

Zupa malinowa z burakiem

13 lutego 2019

Buraki pieczemy z odrobiną soli w foli aluminiowej aż do miękkości. Przygotowujemy wywar warzywny. Cześć wywaru gotujemy, dodając ziemniaki i przyprawy. Buraki i maliny rozdrabniamy w mikserze lub blenderze i dodajemy do wywaru z ziemniakami.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl