Gyros z indyka a’la Robert podany z …

Gyros z indyka a’la Robert podany z …

01 lipca 2010

GYROS Z INDYKA A’ LA ROBERT PODANY Z PIKANTNYMI WARZYWAMI Z PATELNI

Robert Sowa, laureat Hermesa 2010 Poradnika Restauratora w kategorii Osobowość gastronomii

 

Składniki dla 4 osób:

400 g piersi z indyka

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek

Przyprawa kebab-gyros Prymat

Warzywa:

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 żółta papryka

1 pęczek dymki

1 cukinia

3 ząbki czosnku

 

½ szklanki oliwy z oliwek

Papryka ostra Prymat

Sól czosnkowa Prymat

Grubomielony czarny pieprz Prymat

1 pęczek świeżej kolendry

4 placki tortilli

 

Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną pierś z indyka pokroić w plastry, zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie przyprawy kebab-gyros z oliwą z oliwek i odstawić do lodówki na 4-6 godzin.

Warzywa umyć, obrać, a następnie pokroić w plastry lub grube paski. Indyka usmażyć na rozgrzanej patelni, a warzywa podsmażyć w woku lub garnku.

Indyka połączyć z warzywami, wymieszać i doprawić do smaku. Podawać na plackach meksykańskich ze świeżo siekaną kolendrą, kwaśną śmietaną i salsą pomidorową.