Czystość to wizytówka restauracji – na podstawie tego kryterium większość gości ocenia dany lokal. Czysty musi być cały obiekt – toaleta, podłogi, okna, stoły czy krzesła i oczywiście kuchnia oraz wszystkie sprzęty, które znajdują się w jej wnętrzu. W sezonie letnim wzrasta częstotliwość korzystania z grilla. Modne stały się otwarte kuchnie i stacje gotujące z grillem w roli głównej. Dzięki takim rozwiązaniom goście mogą sami ocenić czystość sprzętów do grillowania, pieców czy płyt ceramicznych. Przypalone i zaschnięte resztki jedzenia oraz stary tłuszcz mogą skutecznie zniechęcić najbardziej głodnych fanów potraw z rusztu. Aby utrzymać urządzenia w nienagannym stanie, warto sięgnąć po odpowiednie środki chemiczne.

 

Produkty czyszczące dedykowane gastronomii są różne od tych, których używamy w domu. Profesjonalna chemia charakteryzuje się wyższym stopniem koncentracji i przede wszystkim składem. Ich receptura została precyzyjnie skomponowana i dobrana do mycia danej strefy w lokalu. Preparaty te muszą być wysoce wydajne, pojemne i opłacalne w eksploatacji. Odpowiednie atesty potwierdzające możliwość stosowania na powierzchniach mających kontakt z żywnością to już wisienka na torcie. Pamiętajmy, aby koncentraty rozcieńczać według dokładnych wskazówek producenta. A jakie płyny najlepiej sprawdzą się w kuchni? Na pewno te alkaliczne, ponieważ najskuteczniej poradzą sobie z tłuszczem. W przeciwieństwie do tych kwaśnych, stosowanych w toaletach. Środki czyszczące należy dopasować do rodzaju powierzchni i charakteru pomieszczenia (nie ma środków idealnych, które nadają się do pucowania każdego rodzaju faktur). Grille, piece i płyty ceramiczne to specyficzne nawierzchnie, które najczęściej ulegają tłustym – uporczywym zabrudzeniom. W przypadku grilla gazowego należy sprawdzić po każdym użyciu, czy taca na tłuszcz nie wymaga opróżnienia i wyczyszczenia. Pozostawione na dłużej resztki jełczeją i wydzielają nieprzyjemne zapachy. W przypadku pieca specjaliści polecają środki, które nie powodują matowienia szyby w drzwiach. Ten sam płyn można stosować do czyszczenia rusztów czy frytownic. Płyty ceramiczne są stosunkowo łatwe do utrzymania w czystości. Najważniejsza pozostaje systematyczność i szybka reakcja, gdy podczas gotowania dojdzie do wykipienia wody. Przypalone resztki usuwamy za pomocą wilgotnej szmatki i odpowiedniego detergentu. Profesjonalne środki dodatkowo konserwują powierzchnię i sprawiają, że dłużej nic nie będzie do niej przywierać. Warto wybierać środki chemiczne, które pozwalają na oszczędność czasu oraz zwiększenie wydajności pracy personelu. To dlatego wielu restauratorów decyduje się na płyny, które nie wymagają rozcieńczania, ani żmudnego polerowania. Coraz bardziej popularne są produkty w sprayu, które zapewniają błyskawiczne zastosowanie. Aktywna piana doskonale usuwa spieczone, tłuste zabrudzenia bez zacieków – wystarczy odczekać chwilę po aplikacji, by zabrać się do usuwania niechcianych plam i resztek. Większość preparatów zabija nawet do 99,99% bakterii bez potrzeby szorowania i spłukiwania. To wielkie ułatwienie dla pracowników odpowiedzialnych za utrzymanie porządku w restauracji. Do tego wszystkiego przydadzą się higroskopijne, szybkoschnące ściereczki z mikrowłókna. Tutaj pamiętajmy o oznaczeniu kodu kolorystycznego, dzięki któremu personel wie, jaki produkt służy do zmywania powierzchni w kuchni, a jaki na sali. 

Tekst: Angelika Drygas

Najpopularniejsze