Bezpieczeństwo żywności w branży hotelarskiej i gastronomicznej od zawsze jest ważnym zagadnieniem. Jednak w ostatnich latach — w związku z rosnącą świadomością na temat alergii pokarmowych wśród konsumentów, zanieczyszczenia żywności oraz chorób przenoszonych drogą pokarmową — umiejętność zapewnienia bezpieczeństwa żywności jest bezwzględnie wymagana od wszystkich pracowników tej branży.

W tym przewodniku znajdziesz najnowsze porady i wytyczne dotyczące bezpieczeństwa żywności w restauracji, w tym informacje na temat alergenów, przechowywania żywności, systemu HACCP i nie tylko. Aby dowiedzieć się jeszcze więcej na temat bezpieczeństwa żywności, weź udział w bezpłatnym szkoleniu firmy Unilever Food Solutions z zakresu bezpieczeństwa żywności online.

Zadbaj o higienę osobistą!

Higiena żywności rozpoczyna się od właściwej higieny osobistej. Niewłaściwa higiena osobista jest przyczyną wielu przypadków zatruć pokarmowych, a mimo tego nie traktuje się jej priorytetowo myśląc o bezpieczeństwie żywności. Obserwacja i monitorowanie higieny osobistej wśród pracowników kuchni to niezbędny element zapobiegania zanieczyszczeniu żywności.
Dowiedz się więcej na temat elementów odzieży i wyposażenia pracowników, które pomagają zapobiegać zanieczyszczeniu żywności, czytając artykuł na temat higieny żywności.

Wprowadź w restauracji listę kontrolną sprzątania

Skorzystaj z listy kontrolnej dotyczącej sprzątania restauracji, aby nie pominąć żadnego spośród najważniejszych punktów sprzątania zaplecza i frontu lokalu. Zapoznaj się z artykułem lub pobierz listę w formacie pdf.

Odśwież swoją wiedzę na temat najczęstszych alergii pokarmowych

Mowa o czternastu składnikach pokarmowych potencjalnie wywołujących najcięższe reakcje alergiczne. Nawet śladowe ilości tych alergenów mogą zagrażać życiu konsumentów, co niesie ze sobą poważne konsekwencje dla lokali gastronomicznych. W ostatnim czasie w Wielkiej Brytanii właściciel restauracji, w której nie przestrzegano standardów bezpieczeństwa żywności, został skazany na 6 lat więzienia.
Zobacz listę najważniejszych alergenów pokarmowych oraz produktów, które mogą je zawierać.

Korzystaj z listy kontrolnej dotyczącej alergenów pokarmowych we wszystkich aspektach działalności

Szacuje się, że obecnie na alergie pokarmowe różnego typu cierpi od 2 do 4% dorosłych i 6% dzieci. W tym kontekście przygotowywanie bezpiecznych dań dla klientów z alergią może być trudne. Poniższa tabela została przygotowana specjalnie dla branży gastronomicznej i zawiera praktyczne wskazówki dotyczące obsługi gości ze szczególnymi wymaganiami dietetycznymi oraz udostępniania im informacji niezbędnych do podejmowania świadomych decyzji żywieniowych. Skorzystaj z listy kontrolnej dotyczącej alergenów pokarmowych, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Wdróż w zespole najnowsze wytyczne dotyczące przechowywania żywności w restauracji

Właściwe przechowywanie żywności to kluczowy element procesu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W każdej restauracji wymagane jest prawidłowe przechowywanie wszystkich produktów, z wykorzystaniem chłodziarek, zamrażarek, czy pomieszczeń o kontrolowanej wilgotności i ograniczonym dostępie światła. Sposób przechowywania zależy od konkretnego typu produktu, ale wszystkie produkty muszą być przechowywane w bezpiecznym i czystym miejscu. Skorzystaj z wskazówek dotyczących przechowywania żywności.

Zminimalizuj ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego

Zanieczyszczenie krzyżowe żywności stanowi poważne zagrożenie w kuchni, dlatego tak istotne jest zapobieganie wszelkiemu ryzyku zakażenia. Zanieczyszczenie krzyżowe może następować różnymi drogami:

człowiek – żywność
żywność – żywność
środki chemiczne – żywność
Skorzystaj z porad firmy Unilever Food Solutions dotyczących zapobiegania zanieczyszczeniu krzyżowemu żywności miej pewność, że Twoje produkty są bezpieczne!

Opanuj system HACCP

Jako szef kuchni dbasz o to, by Twoje dania były smaczne, zdrowe i, przede wszystkim, bezpieczne. Uchybienia w przestrzeganiu standardów bezpieczeństwa żywności zagrażają zarówno zdrowiu Twoich klientów, jak i reputacji Twojego lokalu.
Opracowanie planu HACCP dla restauracji pomoże Ci w rozpoznaniu i monitorowaniu czynników biologicznych, chemicznych i fizycznych, które zagrażają bezpieczeństwu żywności. Taki plan umożliwia zapobieganie, a nie tylko reagowanie, i stanowi skuteczne narzędzie do zarządzania ryzykiem.
Poznaj 7 zasad systemu HACCP i miej pewność, że Twoja kuchnia jest bezpieczna i higieniczna.

Poznaj swoje najsłabsze punkty w zakresie bezpieczeństwa

Aby zapewnić bezpieczeństwo pracownikom i całej restauracji, warto poznać te miejsca, w których najczęściej czają się zagrożenia. Zapoznaj się z listą najczęstszych zagrożeń bezpieczeństwa żywności w kuchni sporządzoną we współpracy z szefami kuchni.

materiał prasowy: Unilever Food Solutions  

Najpopularniejsze