Niecałe pięć miesięcy pozostało do IKA/Olimpiady Kulinarnej 2024, która odbędzie się w dniach 2-7 lutego 2024 r., równolegle do targów Intergastra w Stuttgarcie. IKA Culinary Olympics to jedno z najważniejszych wydarzeń w kulinarnym kalendarzu szefów kuchni z całego świata.
Start w olimpiadzie poprzedza seria treningów i wielogodzinne przygotowania w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, który jest partnerem strategicznym reprezentacji. Transgourmet i Selgros Cash & Carry od lat wspierają rozwój branży gastronomicznej w Polsce nie tylko prowadząc szkolenia i współpracując z najlepszymi szefami kuchni z całego świata, ale także współpracując z OSSKiC oraz z Narodową Reprezentacją Polski Kucharzy udostępniając im przestrzeń Instytutu Kulinarnego oraz umożliwiając pracę na najlepszych produktach.
W skład kadry narodowej wchodzą:
Sebastian Krauzowicz – Manager i trener
Bartosz Peter – Kapitan (drużyna seniorów i juniorów)
Drużyna seniorów:
Bartosz Peter – kapitan
Marcin Gruszka – kucharz
Michał Świerad – cukiernik
Maciej Hippler – kucharz
Sebastian Plasota – kucharz
Tomasz Ziółkowski – kucharz
Łukasz Wódz – asystent
Wojciech Waliszewski – asystent
Drużyna juniorów:
Weronika Gurynow – kucharz
Adela Kaczmarczyk – kucharz