7 października na Zamku Książęcym w Niemodlinie podczas VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Czas na rybę! o cenne nagrody i nominację do Kulinarny Puchar Polski walczyli profesjonalni kucharze.
Pierwsze miejsce zdobył duet z restauracji Stary Browar Rzeszowski – Kamil Bujdasz i Paweł Baran (karp po rzeszowsku). Na drugim miejscu uplasował się zespół Krzysztof Klimaszewski (Brasserie Selgros Piaseczno) i Łukasz Wódz (Instytut Kulinarny Transgourmet Selgros Piaseczno) – karp w chałce/ kawior grzybowy/ korzenne puree dyniowe/ sałatka Waldorf/ sos maślany, a na trzecim Tomasz Mielniczuk (Gościniec Pod Lasem) i Tadeusz Węcławik (restauracja Może w Lublinie) – (roule z karpia/porzeczkowe compote/majo z oleju dyniowego/tacos gryczane/dynia/miso).
Fot. Good Lookin Food Photography
Ich potrawy oceniało jury pod przewodnictwem prezesa Euro-Toques Polska Marcina Sobóla w składzie: Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk, Krzysztof Szulborski, Jarosław Walczyk, Jarosław Uściński.
Natomiast w konkursie uczniów szkół gastronomicznych, który odbył się 6 października zwyciężyły po raz drugi z rzędu Julia Masierak i Kamila Jarosz ze Szkolnego Koła Gastronomicznego Lider –Lublin (assiette z karpia/ puree dyniowe/ sos z czarnego bzu/ warzywa). Drugie miejsce przypadło Alicji Cupioł i Helenie Kalus z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (karp saute/ praliny z karpia konfitowanego/ puree z pasternaku z czarną soczewicą), a trzecie Martynie Kliś i Szymonowi Habdas z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu (pierożki z karpia i czarnej soczewicy/ puree dyniowe/ sos maślany/ chimichurri miętowo limonkowe/ świeże owoce).
Ich potrawy oceniali jurorzy ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska w składzie: Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marcin Bielec, Patryk Buchta, Andrzej Jackowiak, Radosław Kłapacz, Marek Namysłowski, Michał Wawro.
Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka “Opolszczyzna”, Polski Karp Sp. z o.o., Zamek Niemodlin i Kamil Klekowski – Edukacja od Kuchni.
Patronami merytorycznymi konkursu są: Euro-Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.