Prezentujemy 6 duetów profesjonalnych kucharzy zakwalifikowanych do VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Czas na rybę! To oni 7 października powalczą na Zamku Książęcym w Niemodlinie o cenne nagrody i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Ich potrawy oceniać będzie jury pod przewodnictwem prezesa Euro-Toques Polska Marcina Sobóla w składzie: Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk, Krzysztof Szulborski, Jarosław Walczyk, Jarosław Uściński.
Oto finaliści Czas na rybę!:
Bartek Alboszta – Hotel Traugutta 3, Białystok
Filip Słabiński – Nowa Szekla Tawerna & Bar w Augustowie
Kamil Bujdasz – Stary Browar Rzeszowski
Paweł Baran – Stary Browar Rzeszowski
Konrad Kistela – TrzyJeziora – Restauracja “Zmyślona”, Wieleń Zaobrzański
Mukesh Singh Chef mukesh – TrzyJeziora – Restauracja “Zmyślona”, Wieleń Zaobrzański
Krzysztof Klimaszewski – Brasserie Selgros Piaseczno
Łukasz Wódz – Instytut Kulinarny Transgourmet Selgros Piaseczno
Tomasz Mielniczuk – Gościniec Pod Lasem
Tadeusz Węcławik – Restauracja MOŻE w Lublinie
Maksym Trushkin – Restauracja Miodowa w Dzierżoniowie
Emil Buczyński – Restauracja Miodowa w Dzierżoniowie.
Natomiast do konkursu uczniów szkół gastronomicznych, który odbędzie się 6 października zakwalifikowali się:
Alicja Ciupioł & Helena Kalus – Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Julia Gilner & Natalia Kostka – Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Martyna Kliś & Szymon Habdas – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
Julia Masierak & Kamila Jarosz – Szkolne Koło Gastronomiczne Lider-Lublin
Iwo Nowacki & Kacper Staszewski – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny “Inki” w Kielcach
Mateusz Rutkowski & Weronika Bubrowiecka – Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Ich potrawy oceniać będą jurorzy ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska w składzie: Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marcin Bielec, Patryk Buchta, Andrzej Jackowiak, Radosław Kłapacz, Marek Namysłowski, Michał Wawro.
Produktem podstawowym w obu kategoriach jest karp, a dodatkowym produktem obowiązkowym są oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony – do wyboru) od firmy Bunge – właściciela marki Kruszwica. Potrawy będą serwowane na talerzach od firmy Fine Dine.
Najlepsi szefowie kuchni zdobędą dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3000 zł oraz prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu Czas na rybę! bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzyma również nominację do Kulinarny Puchar Polski w 2024 r. i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1800 zł. Dodatkowo firma UNOX Polska dla trzech pierwszych drużyn ufundowała wycieczkę do Włoch, do fabryki w Padwie.
Dla uczniów przewidziano dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1000 zł, prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu Czas na rybę! bez wstępnych eliminacji oraz minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX Polska – partner strategiczny konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.
Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka “Opolszczyzna”, Polski Karp Sp. z o.o., Zamek Niemodlin i Kamil Klekowski – Edukacja od Kuchni.
Patronami merytorycznymi konkursu są: Euro-Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.